Jeanette Schäring: Expert på naturlig färgning

Inte en eller två, utan faktiskt tre inlägg nästan på raken har jag nu skrivit om textilkonstnärer knutna till det svenska nätverket Fiber Art Sweden, det är måhända en slump, men jag tror också att området växer, expanderar och förstås är fullt av intressanta utövare. Se bara, här och här är mina två tidigare inlägg.
 Bild från Jeanette Schärings populära kurs i experimentell naturlig färgning vid HDK som gått av stapeln också i sommar. (Foto Jeanette Schäring)

Bild från Jeanette Schärings populära kurs i experimentell naturlig färgning vid HDK som gått av stapeln också i sommar. (Foto Jeanette Schäring)

Och förstås också detta inlägg, som handlar om textilkonstnären Jeanette Schäring. Jag har följt Jeanette under lång tid och varit nyfiken på hennes arbete, de rapporter jag fått från henne och från dem hon främst haft i sin kursverksamhet har väckt mycket intresse hos mig. Jeanette Schäring är utbildad vid HDK, hon är en av våra främsta vad gäller naturlig färgning, hon har i över femton års tid forskat och experimenterat i växtfärgning med ett brett hållbart perspektiv – hon har erfarenhet från projekt i Asien, Finland och Sverige, samt undervisning och projekt på Nya Zeeland och i Indien och hon föreläser och undervisar  både i Sverige och utomlands inom området experimentell miljövänlig växtfärgning.  Och så har hon också utbildat den generation som idag börjar göra sig hörda inom området.

Jeanette arbetar  med kunskapsutbyte, i sin kursverksamhet, men också i sina resor. Tidigare i år har hon rest över världen i sitt stora nätverk, bland annat gick resan till Indien och till textilkonstnären Kanika Mukerji i Kalkota, som nu varit hos Jeanette i Göteborg med omnejd under sommaren genom vad hon kallar ett kulturellt konstnärligt kunskapsutbyte.

Bild från en av Jeanette Schärings tidigare utställningar, Vems vatten är du? Utställningens tema återkommer hon till i en utställning i Göteborg i höst. (Foto Jeanette Schäring)

Bild från en av Jeanette Schärings tidigare utställningar, Vems vatten är du? Utställningens tema återkommer hon till i en utställning i Göteborg i höst. (Foto Jeanette Schäring)

Jeanette vill gärna se att hållbarheten även addera ett holistiskt, filosofiskt perspektiv. Men anser också att vi behöver ett kulturhistoriskt och naturhistoriskt anslag till inte minst det hantverk vi skildrar och utövar. De mänskliga värdena och hälsa finns med i samma ämnessfär som hantverk, framtid och inte minst politik. Jeanette Schäring tänker globalt och agerar lokalt, hon har ett stort internationellt nätverk av aktivister, tänkare, intellektuella, politiker, hantverkare, forskare och pedagoger runt omkring sig.

– Jag arbetar alltid med platsen och platsens möjligheter och skapar en  karta av färg, en karta av nätverk och förståelse som kan berätta om vår miljö, natur och vår hälsa. Färgerna blir indikatorer för vår miljö.
I detta tillkommer också hennes intresse för vatten och vilka effekter vattnet – och bristen därav – har på oss:
– Framtidens stora problem är vattenbrist, idag flyr inte bara människor på grund av krig och förföljelse utan också på grund av vattenbrist. Problemet kommer att öka i framtiden, vi måste hitta nya sätt att tillverka material som inte är lika vattenkrävande.
Färgad vejdefiber under vatten, ett av Jeanette Schärings många experiment inom naturlig färgning och arbete med fibrer. (Foto Jeanette Schäring)

Färgad vejdefiber under vatten, ett av Jeanette Schärings många experiment inom naturlig färgning och arbete med fibrer. (Foto Jeanette Schäring)

Jeanette håller sedan en rad år en mycket populär sommarkurs i experimentell naturlig färgning på HDK, håll det i minne när det börjar dra ihop sig till ansökningstid för nästa år, läs mer om kursen här. 
Jag har alltså haft en rad intressanta samtal med Jeanette över tid och det är spännande att få ta del av hennes resonemang; “vi kanske inte behöver ha så mycket färg i framtiden?” var en sak hon sa till mig för något halvår sedan, apropå den syntetiska miljöfarliga färgningsindustrin som är svår att få bukt med. Och det har jag burit med mig, och funderat på – jag är ju själv en stor ivrare av mönster, färgmaxning och framförallt färg.
Hur ser en värld ut där vi drar ner på den varan, utifrån ett holistiskt sätt att se planeten överleva?
Naturlig färgning är en förutsättning för en bättre planet där alla delar hänger ihop, enligt Jeanette Schäring. Här en bild från en av Jeanettes färgningskurser. (Foto Jeanette Schäring)

Naturlig färgning är en förutsättning för en bättre planet där alla delar hänger ihop, enligt Jeanette Schäring. Här en bild från en av Jeanettes färgningskurser. (Foto Jeanette Schäring)

Hur ser vi på färg och färgning? Det är å ena sidan något mycket naturligt och något som vi ägnat oss åt sedan urminnes tider, samtidigt som vi också snabbt skulle få helt slut på alla våra tillgångar om alla skulle börja arbeta just med naturlig färgning.  “Det skulle bli katastrof”. Återstår alltså att dra ner på färgen helt och hållet, är det så det ligger till? Det är ofta mycket tankeväckande att prata med Jeanette.  Fast självklart är det den enda vägen att gå, att arbeta med mer naturliga metoder;

– Naturlig färgning har en plats i framtiden, men vi måste vidga begreppet och att det ingår i mångfald på alla plan. Jag älskar hantverket och att titta på historiska metoder, men också hur det fungerar i samtiden. Jag drivs av ett undersökande  med hjärtat. Det handlar om kommunikation framåt och samarbete över hela jorden och inom en rad olika discipliner.
 Kursen i experimentell färgning gör kopplingar mellan mat, färg och kultur, där man bland annat tittar på färgningsprocessen utifrån vilket vatten som använts och vilken plats färgämnena hämtats från. Färningens och platsens förutsättningar är viktiga för Jeanette.  (Foto Jeanette Schäring)

Kursen i experimentell färgning gör kopplingar mellan mat, färg och kultur, där man bland annat tittar på färgningsprocessen utifrån vilket vatten som använts och vilken plats färgämnena hämtats från. Färningens och platsens förutsättningar är viktiga för Jeanette. (Foto Jeanette Schäring)

Till hösten är Jeanette aktuell med flera samarbeten internationellt, också en bok om hennes arbete är under produktion. Och ytterligare arbeten kring vatten är inplanerade, en utställning i Göteborg bland annat. Följ Jeanettes arbete! Hon diskuterar och konkretiserar många av våra samtida problem inom produktion, hantverk och färgning. Det är spännande att ta del av hennes kunskap och holistiska syn på hur världen, vi och inte minst hantverket och naturen hänger ihop med filosofin, tekniken och naturen. Jag har som sagt börjat fundera på just behovet av färg i samtalen med Jeanette, liksom sätt att återfärga våra kläder;

Vi kanske behöver se över hur vi ser på kläder?  Idag är vi allt mer inne på redesign, återbruk och göra om. Jag ser också framtida tjänster där vi hjälps åt att färga om använda kläder, att lämna in eller gå kurs i att göra själv. Men då krävs hållbara material och duktiga hantverkare för att få till det.
 Mat infärgat med bland annat indigo, från symposiet Natural Dye and Weft i Taiwan 2014,  där Jeanette Schäring deltog som inbjuden designer för en dag. (Foto Jeanette Schäring)

Mat infärgat med bland annat indigo, från symposiet Natural Dye and Weft i Taiwan 2014,  där Jeanette Schäring deltog som inbjuden designer för en dag. (Foto Jeanette Schäring)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...