204 000 återbrukare kan inte ha fel!

Jag fick ett mejl från AnneSofie Ampén för ett par veckor sedan, hon ville göra mig uppmärksam på facebookgruppen  Återbruka mera. AnneSofie driver sedan länge samlingsplatsen Slöjdmagasinet som numera  främst är en e-butik med ny och begagnad slöjdlitteratur. Själv är AnneSofie utbildad hemslöjdskonsulent och brinner för att bevara gamla slöjdtekniker och förmedla kunskap om dem.

Jag har följt Slöjdmagasinet genom åren, men hade inte koll på Återbruka mera. Då vi först hade kontakt kring detta berättade AnneSofie att gruppen var en av facebooks mest växande, då hade man 123 000 medlemmar. Lite påsk och annat har passerat och nu när detta inlägg skrivs har gruppens medlemmar ökat till  – 204 000!

Spjälsängen blev en hängsoffa! Bra tips från medlemmen Marie-Louise Becker i gruppen Återbruka mera på facebook. Foto Marie-Louise Becker)
Spjälsängen blev en hängsoffa! Bra tips från medlemmen Marie-Louise Becker i gruppen Återbruka mera på facebook. (Foto Marie-Louise Becker)

Jepp, över 200 000 personer är alltså inne och lägger upp, följer, kommenterar och engagerar sig i sätt att göra om föremål, återanvända och ta tillvara. Helt fantastiskt, eller hur?! Det är något av en upplevelse att gå in – det händer saker på sidan nästan i realtid, det är ett så enormt flöde och utbud att jag blir alldeles euforisk. Det är fina saker, fula saker, galna saker, allt med användarfokus, återbruksfokus, finurlighetsfokus. Ofta med en helt enorm ambition att ta till vara och göra till nytt. Hur har jag missat det här? Ni kanske alla är aktiva följare? Om inte, gå in och kolla själva!

Jag blev så nyfiken på den här företeelsen att jag frågade AnneSofie om lite bakgrund. Hon berättar så här:
– Gruppen Återbruka mera startade jag  i december 2009. Syftet var och är fortfarande att jag vill lyfta fram återbruk,  så vi tipsar o inspirerar varandra att återbruka mera – jag återbrukar ju slöjdtekniker med Slöjdmagasinets e-butik. Den 3 mars 2010 passerade gruppen 5000 medlemmar, sedan hände något,  jag vet inte om det hade att göra med en klänning som syddes av ett påslakan. Men helt plötsligen så börja gruppen växa och växer fortfarande.

Ulf och Joakim Danell tipsar om att gamla klockor kan bli till fina skåp. Gruppen Återbruka mera på facebook är full av goda tips och idéer. Foto Ulf och Joakim Danell)
Ulf och Joakim Danell tipsar om att gamla klockor kan bli till fina skåp. Gruppen Återbruka mera på facebook är full av goda tips och idéer. Foto Ulf och Joakim Danell)

Flödet av medlemmar som vill ansluta sig är enormt, AnneSofie berättar att hon godkänner alla manuellt, men kan numera göra det i klump, en dag var det 12 000 (!) personer som sökte medlemskap.  AnneSofie konstaterar att hennes tillvaro har förändrats en hel del på grund av facebooksidan, numera är de sju personer som sköter adminuppgifterna, helt ideellt.  Här diskuteras allt kring vad återbruk är och kan vara,  det som går att konstatera är att intresset för att visa upp sina egengjorda saker, be om tips, lämna råd och bistå med kunskap och pepp är stort är helt klart.

Gruppen menar AnneSofie fungerar som en idé- och fotobank på återbruk:
-I topp just nu ligger filmjölksmålade fönster mot insyn och itusågade bord och stolar som monteras mot väggen. Det är ofta finurliga tips, användbara tips och tips som man tänker ”varför har jag inte tänkt på det tidigare?”

Kolla alltså in Återbruka mera! Och förstås också Slöjdmagasinet, här finns en massa spännande litteratur om slöjd och skapande.
(Bilderna har jag hämtat i det allt eviga återbruksflödet i gruppen. Användarna Carola Nordlöf (bilden i topp) Marie-Louise Becker och Ulf och Joakim Danells bilder har jag lånat (tack!) för att illustrera gruppens ofta förbluffande fantasirikedom.)

2 comments

 1. Det är ju så att gruppen återbruka mera har blivit för stor och tillåter trakasserier och hån. Är det för att man inte är Svensson??
  Manga går ur den. Å administratörerna är inte speciellt trevliga.
  Vad är den att reklamaatio för?
  Be dem tillsätta flera administratörer!

 2. Svar på Anneli inlägg.
  Den 14 feb 2024 har FB gruppen Återbruka Mera över 478 000 medlemmar. Det som gör gruppen så enormt populär är att den enbart tillåter positiva tillrop och uppmuntran. Det är nolltolerans mot negativitet.

  De som inte följa reglerna blir blockerade och då uppstår att administratörerna och gruppen ifrågasätts negativt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *