Yarnbomber detonerar garn i naturen

Har ni koll på Stephen Duneier? Han är fondmäklaren och chefsinvesteraren som sadlade om efter att ha börjat tillämpa sina framgångsrika affärsmetoder på sitt eget liv. Idag är han en stark röst inom garngraffitirörelsen och taggar främst i bergsmassiven ovanför Santa Barbara, Los Angeles.  Hans alias? The Yarnbomber.

Från ett av Yarnbombers tidigare projekt, ett gäng stenar vid Lizard's Mouth blev med hjälp av den globala garncommunityn inklädda. (Foto Stephen Duneier/Yarnbomber.com)
Från ett av Yarnbombers tidigare projekt, ett gäng stenar vid Lizard’s Mouth blev med hjälp av den globala garncommunityn inklädda. (Foto Stephen Duneier/Yarnbomber.com)

Han har sedan ett antal år tillbaka ägnat sig åt att klä in stenar, träd och natur runt om Los Angeles där han bor, men beskriver i ett intressant TEDx sin resa som började på ett helt annat sätt; från en stark karriär inom ekonomi, kapitalförvaltning och valutahandel arbetade han fram en egen metod för beslutsfattande rörande just ekonomiska transaktioner.

Denna metod började han så småningom tillämpa också på sitt eget liv, och detta projekt peakade 2012 med att han inför det nya året gav löfte att han under året bland annat skulle lära sig 12 nya saker. Något som ledde till att han bland annat uppträdde på standup-klubb, lärde sig flyga helikopter, lärde sig prata tyska, deltog i halvmaraton, dresserade en pitbull, lärde sig spela trummor, lärde sig sticka, och senare även att virka.

Ett av bidragen i den nu pågående projektet The Pussyhat Project - se mer nedan! (Foto Stephen Duneier/Yarnbomber.com)
Ett av bidragen i den nu pågående projektet The Pussyhat Project – se mer nedan! (Foto Stephen Duneier/Yarnbomber.com)
Stephen Duneier på en av de stenar som han tillsammans med världens garncommunity lät klä in med garn. (Foto Stephen Duneier)
Stephen Duneier på en av de stenar som han tillsammans med världens garncommunity låtit klä in med garn. (Foto Stephen Duneier)

Ett stort intresse för naturen och de bergsmassiv utanför sin egen knut formade hans kommande projekt, som alla numera innefattar garn och virknål:

– Mitt mål idag är att få fler att ta sig ut i naturen, vilket jag gör genom att detonera massiva färgstarka garnbomber i det vilda, säger han. 

I hans metod ingår att ta sig an stora utmaningar som folk ser som omöjliga att uppnå och bryta ner dem till mindre delar, för att där göra små marginella förändringar i strävan mot målet. Att lära sig sticka ingick i hans nyårslöfteslista lite som en utmaning från hans fru erkänner han, och även om han lärde sig att sticka blev det istället virkningen som kom att bli hans favorituttryck. Här är hans resa i sina egna ord, från ett nyinspelat TEDx, från mars i år. 

 Han tackar bland annat sin metod för att nu innehar världsrekordet i Guinness Rekordbok, det tog honom två år att virka världens största mormorsruta. Det krävde mer än 500 000 dubbla maskor och mer än 48 kilometer garn.

Världens största mormorsruta, Stephen Duneier innehar världsrekordet i Guiness Rekordbok. (Foto Stephen Duneier)
Världens största mormorsruta, Stephen Duneier innehar världsrekordet i Guiness Rekordbok. (Foto Stephen Duneier)

Idag driver Stephen Duneier sitt Yarnbombingarbete från Santa Barbara med stort understöd från världens garngraffititaggare, hans projekt blir större och större och inte bara kräver hjälp från den globala hantverkscommunityn, de älskar att hjälpa till. Stephen är  generös i att dela med sig och stödja sin nyvunna globala garngemenskap, han driver också en podcast där han bland annat  lyfter andra garnkonstnärer världen runt.

De rosa minimössorna börjar droppa in till projektet - vill du vara med? Skicka in ditt bidrag till Stephen Duneier senast 1 maj! (Foto Stephen Duneier/Yarnbombing.com)
De rosa mössorna börjar droppa in till projektet – vill du vara med? Skicka in ditt bidrag till Stephen Duneier senast 1 maj! (Foto Stephen Duneier/Yarnbombing.com)

Hans senaste projekt pågår just nu – The Pussyhat Yarnbomb 2017, som en hyllning till det globala Pussyhat Project förstås, där Yarnbomber önskar få rosa musmössor  skickade till sig. Fram till 1 maj pågår insamlingen, var med du med! Än så länge är själva garnbomben hemlig, men håll utkik, mer information lär komma! Se också mer på Yarnbombers facebooksida.

Läs mer om projektet samt hur Stephen Duneier arbetar här. 

 

 

 

 

Flera bidrag har redan kommit in, fyra länder är representerade hittills - jämte USA var Sverige, först ut med sina bidrag (heja Sverige!) och nu är också Danmark och Frankrike representerat. (Foto Stephen Duneier/Yarnbomber.com)
Flera bidrag har redan kommit in, fyra länder är representerade hittills – jämte USA var Sverige, först ut med sina bidrag (heja Sverige!) och nu är också Danmark och Frankrike representerat. (Foto Stephen Duneier/Yarnbomber.com)
Det första av Yarnbombers projekt, där han precis lärde sig sticka och hade som mål att tagga in detta träd i Cold Spring, 2012. (Foto Stephen Duneier/Yarnbomber)
Det första av Yarnbombers projekt, där han precis lärde sig sticka och hade som mål att tagga in detta träd i Cold Spring, 2012. (Foto Stephen Duneier/Yarnbomber)

Också bilden i inläggets topp, det inklädda trädet som blev Yarnbombers första tagg – så här beskriver han projektet:

On March 10, 2012, I picked up knitting needles for the first time ever. 9 days later, I publicly announced my intention to yarnbomb a 40 foot tall eucalyptus tree which stands 2.6 miles up the Cold Spring Trail’s East Fork in the mountains of Santa Barbara. 82 days later it was done. After 9 days, all the material was removed from the tree without leaving a trace, and then donated to Warm Up America.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *