Rum är tid: Cilla Ramnek på Berg Gallery just nu

Den har varit på plats ett tag nu, Cilla Ramneks pågående separatutställning Rum är tid, på Berg Gallery i Stockholm. Jag var där vid öppningen och vi var många som fascinerat tog del av Cilla Ramneks skapade värld som innehåller tankar, påståenden, idéer och intryck – allt samlat i material och metoder som är just hennes egna. Cillas formspråk liknar ingen annans, och det hon tar sig an blir omisskänneligt hennes, även om det är olika material eller tekniker hon ger sig i kast med. Detta gick med tydlighet att få en inblick i förrförra året då hennes fantastiska bok Från ateljén – en bok om att göra kom ut, fortfarande en inspirationskälla.

Cilla Ramnek själv framför väggen med verken Organiserade intryck, i utställningen Rum är tid, som visas på Berg Gallery i Stockholm just nu. (Foto Berg Gallery)
Cilla Ramnek själv framför väggen med verken Organiserade intryck, i utställningen Rum är tid, som visas på Berg Gallery i Stockholm just nu. (Foto Berg Gallery)

På Berg Gallery visar hon objekt – ofta hopsatta eller på olika sätt iallafall sammanfogade – collage av material, textil, stickat, och tryck. Hon berättade att hon hittat stora räkneböcker från tidigt 1900-tal, med rutor och ränder för bokföring, och det är dem hon utgått ifrån när hon skapat digitaltrycken Organiserade intryck #1-#18, i liten upplaga.

Organiserade intryck #11, Cilla Ramnek. (Foto Berg Gallery)
Organiserade intryck #11, Cilla Ramnek. (Foto Berg Gallery)

Hennes lekfulla test av var färgerna, mönstren och motiven kan ta vägen delvis begränsat av rutorna, delvis givet överdrivet stora ramar utifrån papperets storlek. Räkneböckernas uppgift blev en helt annan och det är förstås en av Cilla Ramneks styrkor – att se över något med nya ögon, att ta hand om eller hitta på nya användningsområden. Hon beskriver det själv i utställningens text som består av ett antal rubriker, med första ingången ”kortfattad inbjudan till förståelse”:

Lost and found. Mitt arbete skall i mina egna ögon ge intrycket av något jag hittat, snarare än något jag gjort. Pärlorna, teckningarna, applikationerna och objekten. Jag betraktar dem som ett slags fyndigheter, i vilka värdet kan tänkas variera. Men faktum kvarstår, jag hittade dem.

Ett av mina favoritverk; Collection. Samlandet, ihopsättandet och vad det gör för detaljerna men också för helheten. Här gick tankarna till de knyten med ägodelar som finns i stadsrummet numera, spår av människor vi möter varje dag som samlat ihop sina saker, eller de saker som fick plats eller kom med. (Foto Berg Gallery)
Ett av mina favoritverk; Collection. Samlandet, ihopsättandet och vad det gör för detaljerna men också för helheten. Här gick tankarna till de knyten med ägodelar som finns i stadsrummet numera, spår av människor vi möter varje dag som samlat ihop sina saker, eller de saker som fick plats eller kom med. (Foto Berg Gallery)
Cabin Fever, av Cilla Ramnek på Berg Gallery just nu. (Foto Berg Gallery)
Cabin Fever, av Cilla Ramnek på Berg Gallery just nu. (Foto Berg Gallery)

Utställningen Rum är tid rör många tankar kring material och teknik, hur gör man när man gör och varför gör man? Jag har ju haft goda turen att få prata just görande med Cilla i Görbart, en podd om handgjort skapande, där jag och Erika Åberg vrider och vänder på frågan. Lyssna gärna på vad Cilla har att säga om sitt eget skapande; vi pratade bland annat om dessa kloka ord:

… jag har en förkärlek till det ofullgångna, fascineras av halvfärdiga arbeten. I andrahandsaffärer kan man ofta hitta till exempel broderier eller virkningar som inte fullbordats, projekt som av en eller annan anledning stannat av. Det händer att jag fortsätter på någon annans arbete, och kanske inte heller blir färdig, jag ser det som en slags stafett av bästa slag. Att göra är inte samma sak som att få gjort, det gäller att se skillnaden här …

Görbartavsnittet finns här. 

Comfort, av Cilla Ramnek. (Foto Berg Gallery)
Comfort, av Cilla Ramnek. (Foto Berg Gallery)

Och ta möjligheten att se Rum är tid om du kan! Det är en spännande, inspirerande utställning som kombinerar material med tankegods, som ofta blir man intellektuellt stimulerad av att umgås med Cilla Ramneks verk och värld. Utställningen pågår till 22 april.

Cabin Love, nästat, sytt, kombinerat av Cilla Ramnek. (Foto Berg Gallery)
Cabin Love, nästat, sytt, kombinerat av Cilla Ramnek. (Foto Berg Gallery)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *