Adoptera en craftivist under 2017!

Det här är min vän Sarah Corbett som driver hantverkskollektivet Craftivist Collective, där hon arbetar globalt med att göra skillnad, protestera, driva kampanjer och bilda opinion med hjälp av nål och tråd. Hon verkar inom hantverksaktivism, där alltså formeln är craft + activism = craftivism. Det har hon gjort i sju år nu, och Craftivist Collective är en inspirationskälla, gemensam nämnare och en drivkraft för många inom området. Se mer av vad hon gör i detta klipp, ett TEDx inspelat under hösten, där hon berättar om sin syn på det hon kallar vänlig aktivism.

Ni är kanske en del som känner igen henne och detta, Sarahs utställning på Handarbetets Vänner i Stockholm förra året behandlade just detta och hette just Gentle Protest.

Sarah Corbetts utställning Gentle Protest på HV Galleri i augusti förra året. (Foto Kaj Peterson)
Sarah Corbetts utställning Gentle Protest på HV Galleri i augusti förra året. (Foto Kaj Peterson)

Hon är en social entreprenör och använder sin kraft, sin arbetskraft och sin position för att göra gott, när hon iscensätter och drar igång kampanjer över världen får hon följare. Och inför nästa år väljer hon, på ett kreativt och mycket konkret sätt att lansera  kampanjen Adopt a Craftivist for 2017  där hon helt enkelt undersöker möjligheten att crowdfunda en månantlig försörjning åt sig själv för att kunna fortsätta sitt arbete.

Mini protest banner signerad Craftivist Collective. (Foto Craftivist Collective)
Mini protest banner signerad Craftivist Collective. (Foto Craftivist Collective)

Hon tar sig med detta något drastiska tilltag an en del av en yrkesverklighet som vi är många som kan känna igen oss i. Vi som arbetar med små medel inom branscher där det finns mycket vilja att göra förändring, bidra till kulturellt välstånd i form av diskussioner, levande samtal, opinionsskapande intiativ för att engagera många människor, inbegripa och inkludera för att tillsammans göra skillnad eller bara skapa gemenskap. Där allt detta ofta finns och där gensvaret ofta är gott. Men där det inte finns några pengar för försörjning eller förutsätter en glöd som baseras på ideellt engagemang.

Mini protest banner från Craftivist Collective. (Foto Craftivist Collective)
Mini protest banner från Craftivist Collective. (Foto Craftivist Collective)

Jag möter nästan dagligen aktörer inom detta fält och möter också den frustration som ofta gror; hur ska pengarna komma in? Hur ska jag försörja mig på lång sikt inom ett område som inte har pengar? Sarah utforskar med detta system och sätter sin tillit till det samhälle som hon verkar i en fråga som är avgörande för henne själv och menar att hon med hjälp av det kulturella skyddsnät som i övrigt stödjer henne kan hon göra stor skillnad nästa år. Har din organisation eller ditt företag möjlighet att adoptera en craftivist? Det rör sig om ett kontrakt om tio pund i månaden under ett år. Prova och var sen med och utvärdera, är detta en modell att se över? Skulle den funka här? Borde fler göra det? Eller är den för drastisk, vad tycker du? Jag tycker det är ett spännande experiment.

Om du vill delta i Craftivist Collectives olika kampanjer, eller inspireras till att använda ditt hantverk för att åstadkomma förändring, kolla in de pågående kampanjer som genomförs, här. 

Från en av Sarahs workshops när hon var i Stockholm förra året. (Foto Kaj Petersen)
Från en av Sarahs workshops när hon var i Stockholm förra året. (Foto Kaj Petersen)

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *