Handblåsta kulor med anor och stil

Det finns få saker som jag är så fantastiskt förtjust i som julgranskulor. Det vet min man, och därför tipsade han mig om denna spännande fabrik i Ukraina. Oj vad jag skulle vilja åka dit! Här gör de kulor enligt anor och tradition, i glas såklart, och självklart blåsta för hand. Inga slit- och slängsvetsade plastkulor så långt ögat når.

Färdiga kulor för export. Fabriken i Ukraina gör fortfarande handblåsta juldekorationer. (Foto http://englishrussia.com)
Färdiga kulor för export. Fabriken i Ukraina gör fortfarande handblåsta juldekorationer. (Foto englishrussia.com)

Via bloggen English Russia går det att få en imponerande utförlig bild av hur detta spröda hantverk går till. Respektingivande handaskicklighet.

Munblåsningsprocessen börjar med ett 1,5 meter långt glasrör och en brännlåga.
Munblåsningsprocessen börjar med ett 1,5 meter långt glasrör och en brännlåga. En duktig blåsare gör upp till 200 kulor per skift. (Foto englishrussia.com)
Också de ståtligaste spiror görs förstås.
Också de ståtligaste spiror görs förstås. (Foto englishrussia.com)

Jag läser på och lär mig att den här fabriken, i Klavdievo nära Kiev i Ukraina, grundades 1949. Först som tillverkare av laboratorieglas, men från 1950 har man istället gjort diverse julgranskulor. Först för att kunna förse Sovjetunionen med juligt glitter.

Idag stannar endast fyra procent av fabrikens juldekorationer i Ukraina, dessa rara kulor exporteras istället främst till Europa.

och här görs det också fina kulor
Här får kulorna en grundfärg.  (Foto englishrussia.com)

Kulorna görs i fem olika steg; först blåser man dem. Sen blir de försilvrade. Tredje steget är målning, kulorna får en grundfärg. Så att dekorationsmålarna kan ta vid, en duktig målare gör cirka 50-100 kulor per dag.

Aaah de fina små ändknopparna
Först dekoreras kulorna förstås, och allra sist får de sitt karaktäristiska hänge efter att de knoppats av.  (Foto englishrussia.com)

Jepp, inklusive det fina glittret som strösslas med grace. Det avslutande steget är att kulornas ände sågas av och förpackas. Rekommenderad läsning om hela processen och än mer bilder alltså, på English Russia.

Så avslutningsvis är kulorna i kartong och på väg ut på export.
Mer dekormålning…och så avslutningsvis är kulorna i kartong och på väg ut på export. (Foto englishrussia.com)

 Inlägget publicerades ursprungligen 2009.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *