Gå&se! Project Precious Trash

Imorgon är det öppning av Johanna Törnqvists viktiga och spännande Project Precious Trash gott folk, här finns mycket att följa, titta på och reflektera över.

Det är ett projekt om kläder och konsumtion där Johanna samlat in förpackningar och skräp hos privatpersoner, och här synliggör materialet i nya former, som konsthantverkare, modeskapare och konstnär skapar hon nytt av gammalt inom nya ramar.

Johanna Törnqvist ger insamlat skräp nytt liv i Project Precious Trash, utställningen öppnar på Nääs Konsthantverk i helgen. (Foto Fredrik Sederholm)
Johanna Törnqvist ger insamlat skräp nytt liv i Project Precious Trash, utställningen öppnar på Nääs Konsthantverk i helgen. (Foto Fredrik Sederholm)

Jag har som ni kanske vet skrivit om Johannas arbete med skräpet tidigare, och det har varit utställt i enstaka plagg, men detta är första gången hon visar sitt projekt i helhet.  Och det gör hon med nedslag på inte mindre än tre ställen; på Nääs Konsthantverk i Göteborg, på HV Galleri i Stockholm och på Form/Design Center i Malmö.

Insamlade kläder blir i Project Precious Trash till... (Foto Fredrik Sederholm)
Insamlade kläder blir i Project Precious Trash till… (Foto Fredrik Sederholm)

Jag har också fått den fina uppgiften att skriva om Johannas arbete till utställningen och så här presenteras nu Project Precious Trash:

Med ett ben förankrat i hantverket och folkkonsten och ett stadigt fast i konsumtionskritikens mylla bygger Johanna Törnqvist inte bara ihop tradition och samtid, utan sätter också fingret på värderingen av vår tids material. Hon flirtar med folkdräkten och dess historia men går samtidigt emot den i ett gränsland mellan konsthantverk, slöjd, mode och konst. Johanna Törnqvist hittar i sitt arbete guldkornen i återbruket, i materialet som blivit över. Med hantverksskickligt utförande förvandlar hon det till något förädlat och vackert, ofta med eftertanke.

Johanna Törnqvists smycken och halskragar är exempelvis dubbla i sitt uttryck, på ytan är de vackra i hennes färgstarka folkloretappning. Men på djupet finns det något som ifrågasätter, kanske på grund av den något överraskande och ömsinta behandlingen av restbitarna som utgör materialet. Hennes idéer säger hon ofta börjar i just materialet; presentsnören, textilier, papper, spetsar. Eller varför inte packband, skumfolie, flaskskyddsnät, kaffepaket, chipspåsar och vaxduk.

I hennes senaste projekt Project Precious Trash tar hon steget till att ingå i den samtida diskussionen om vad vi använder oss av och hur vi ser på våra tillgångar. Även om konsthantverket tidigare utgått från ursprungsmaterialet; ullen, leran, träet, är det främst något annat samtidsmänniskan idag har en aldrig sinande tillgång till – skräp. I Project Precious Trash väcker Johanna Törnqvist tankar om konsumtion och hållbarhet och skapar på sitt skarpsynta sätt en för många provocerande kontrast mellan skräpets förgänglighet, sömnadsprecisionen och hantverkets beständighet.

...nya kläder. Utställningen tar sig vidare till HV Galleri efter sommaren och inleder hösten i Malmö på Form/Design Center. (Foto Fredrik Sederholm)
…nya kläder. Utställningen tar sig vidare till HV Galleri efter sommaren och inleder hösten i Malmö på Form/Design Center. (Foto Fredrik Sederholm)

Imorgon öppnar Johanna utställningen på Nääs, där den står  fram till 26 juni. Efter sommaren flyttar utställningen till HV där den står 17 augusti – 17 september. Och i Malmö finns den att se mellan 24 september och 23 oktober.

Ta chansen att se utställningen, den presenterar Johannas arbete också genom fotografier av Fredrik Sederholm och en film gjord av Tomas Björkdal. Följ utställningen och projektet via facebook. Och läs mer om Johanna Törnqvist här. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *