Stilmedvetet om hållbart mode i Borås

Det blev ett hållbarhetstema här i veckan, först ut med Remake och gerillaslöjdsworkshop, med goda nyheter om att Myrorna och Lindex samarbetar, och nu ett tips till alla er som är i Boråstrakten, närmare bestämt på Textilmuseet där. Passa på att se och ta del av projektet Stilmedveten, som nu vandrat över landet och nått Borås.

Utgångspunkten här är det 162 kilo tunga klädberget – lika mycket som boråsarna konsumerar på en enda timme (!) samt en rad interaktiva upplevelser kring hållbarhet och konsumtion av mode.  Här lyfts olika sätt att designa för hållbarhet fram – jag är nyfiken på den komposterbara jackan som ingår exempelvis – och här finns också möjlighet att lära sig mer om olika textila material.

Materialet bomull i den pågående utställningen Stilmedveten, just nu på Textilmuseet i Borås. (Foto Stilmedveten)
Materialet bomull i den pågående utställningen Stilmedveten, just nu på Textilmuseet i Borås. (Foto Stilmedveten)

Jag lyssnade förresten på senaste avsnittet av podden Nördic Knitting imorse, där Johanne och Helene pratade om hampa, och att det egentligen var en slump att bomullen som material blev så allenarådande självklart för oss att använda i industrin. Hampan har en oändlig rad bättre egenskaper – och är dessutom mer tåligt – mer hampa åt folket må vi kanske utbrista också efter ett besök i utställningen, vad vet jag. Lyssna på Nördic Knittings avsnitt om fibrer, rekommenderas varmt, liksom hela podden.

I en av utställningens interaktiva delar kan du prova på livet som sömmerska i Kambodja - klarar du att sy sex jeansfickor på två minuter?  (Foto Stilmedveten)
I en av utställningens interaktiva delar kan du prova på livet som sömmerska i Kambodja – klarar du att sy sex jeansfickor på två minuter? (Foto Stilmedveten)

Stilmedveten drivs av organisationen Sveriges Konsumenter för att uppmuntra till en roligare, smartare och mer hållbar modekonsumtion. Starten för projektet skedde 2014, (jag skrev om det här) och nu har man besökt en rad ställen i landet med en utställning som förändrats och utvecklats utifrån varje plats – samt engagerat många i den välfyllda sajten.

kläder i fokus i teori och praktik när Sveriges Konsumenters satsning Stilmedveten öppnar upp för diskussion. (Foto Stilmedveten)
kläder i fokus i teori och praktik när Sveriges Konsumenters satsning Stilmedveten öppnar upp för diskussion. (Foto Stilmedveten)

Mycket fokus sätts på verktyg för påverkan och förändring, vilket förstås är helt rätt väg att gå.  Här finns också möjlighet att få veta mer om kemikalier, färgning och vattenåtgång . ”Hur tvättar du rätt, hur kan vi konsumenter påverka och vad finns det för hållbara alternativ? Kunskap är makt och dessutom är alternativen oftast roligare än att köpa nytt!” skriver de bland annat. Var med och förändra du med°

Stilmedveten finns att se fram till 15 maj på Textilmuseet i Borås. Läs mer om utställningen här. Och kolla alltså in stilmedveten.se för inspiration inom området hållbarhet och mode.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *