Remake + gerillaslöjd = sant

Förra veckan slog Remake upp sina portar till den nya butiken på Klarabergsvägen i Stockholm. Remake är ju Stockholm Stadsmissions märke och som består av omgjorda kläder som skänkts till organisationen. Remake har både funnits som egen butik och som märke länge, men i denna nya butik vill man slå ett slag för några nyheter. Dels är alla kläder unisex, dels finns det två uppdelningar i klädsorter, inte baserat så mycket på kollektioner utan mer på material. Denim och mönstrade textilier, utifrån en uppskattning av vad Stadsmissionen främst får in.

Remake är Stockholms Stadsmissions märke, en kollektion som är gjord av återvunna kläder. I den nya butiken samsas en del denim och en del mönstrat i kollektionen. (Foto Kurbits)
Remake är Stockholms Stadsmissions märke, en kollektion som är gjord av återvunna kläder. I den nya butiken samsas en del denim och en del mönstrat i kollektionen. (Foto Kurbits)

Butiken har också en hel del fokus på DIY, här säljs kit för dig som vill göra själv. Och så säljs också lappade rester på metervara, det vill säga, hopsydda bitar blir till ett lapptäcke som du köper valfri längd av till det du vill göra därhemma – så oerhört smart tycker jag!

I Remakes hållbarhetsguide läser jag att Remakes design grundar sig i hållbarhet och långsiktighet, de tar vara på de resurser som finns och har som mål att öka kvaliteten och livslängden på en produkt. Ett gott exempel är också det samarbete med en skomakare som restaurerar upp de skor som de får in, och så säljs de vidare. Ett försök med glasögonbågar ska också göras framöver. Eftersom Remake ägs av Stadsmissionen arbetar de med arbetsintegration och socialt ansvarstagande.

Ett av mina favoritinslag är detta, hopsydda spillbitar som säljs i butiken på metervara. Både i mönstrat tyg och i denimtyg. Till vänster Remakes manifest. (Foto Kurbits)
Ett av mina favoritinslag är detta, hopsydda spillbitar som säljs i butiken på metervara. Både i mönstrat tyg och i denimtyg. Till vänster Remakes manifest. (Foto Kurbits)

Alla dessa delar är så reko och så vettiga tycker jag. Dessutom vill denna nya Remakebutik tänja gränserna för hur man ser på mode och konsumtion, nya affärsmodeller och produktionssätt testas ju här, men i butikens workshoprum finns också nya sätt att ta till sig det kommunikativa i återvinning och hållbarhet.

Och jaaa, kolla, Gerillaslöjdsboken! Den   ingår i butikens sortiment.  Missa inte torsdagens gerillaslöjdsworkshop! (Foto Kurbits)
Och jaaa, kolla, Gerillaslöjdsboken! Den ingår i butikens sortiment. Missa inte torsdagens gerillaslöjdsworkshop! (Foto Kurbits)

Redan på torsdag nästa vecka är jag på plats och utforskar detta. Jag är inbjuden att föreläsa i Remakes första workshop, där det handlar om broderi och budskap. Jag pratar om gerillaslöjden, med fokus just på vad och hur du kan uttrycka dig i stygn. Och efter mig tar Karin Sterner från Remakeateljén i Sätra vid och visar bland det broderimaterial hon har med sig. Behöver du hjälp att komma igång med stygnen hjälper hon dig.

Här är mer information om kvällen, platserna är begränsade – först till kvarn!

En hel del finesser finns i Remakes sortiment, här detalj från DIY or buy, där du antingen köper färdigt eller gör själv. (Foto Kurbits)
En hel del finesser finns i Remakes sortiment, här detalj från DIY or buy, där du antingen köper färdigt eller gör själv. (Foto Kurbits)
Necessärer och asseccoarer i återbrukade textilier finns också, alla produkter är gjorda i Stadsmissionens olika Remakeateljéer i Stockholm. (Foto Kurbits)
Necessärer och asseccoarer i återbrukade textilier finns också, alla produkter är gjorda i Stadsmissionens olika Remakeateljéer i Stockholm. (Foto Kurbits)

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *