Myrorna upcyclar tillsammans med Lindex

Jag och Remake håller ju på att ladda inför torsdagens budskapsbroderi, baserat på material från Stockholms Stadsmission (här är inlägget och här finns mer info om workshopen). Tankar om återbruk, recycling och sätt att minska och förändra klädkonsumtionen är på tapeten. Därför är det som hand i handske med denna nyhet – Myrorna har i ett nytt samarbete med Lindex försett modekedjan med material, som återbrukas och blir till nya sneakers. Fiffigt och bra, eller hur?

Vi slänger 70 000 ton kläder i soporna varje år i det här landet, det är en så sjukt hög siffra och den tycks inte heller minska i någon racertakt, trots att vi borde vara mer medvetna konsumenter vid det här laget (kommer ni ihåg den här undersökningen?). Myrorna drar sitt strå till stacken (!) genom att höja målet, att fördubbla sin insamling av textil till 2018, jag läser att de samlar in 21 ton insamlade textilier om dagen. Och då är det ju fantastiskt bra att de dessutom gör nya produkter av sina insamlingar. Så här säger Emma Enebog, hållbarhetschef på Myrorna om varför de satsar på en upcyclad sneaker:

En upcyclad sneaker finns från och med förra veckan i utvalda Lindexbutiker, samt på deras webb. Materialet kommer från utsorterade jeans från Myrorna. (Foto Myrorna)
En upcyclad sneaker finns från och med förra veckan i utvalda Lindexbutiker, samt på deras webb. Materialet kommer från utsorterade jeans från Myrorna. (Foto Myrorna)

Idag går 91 procent av vår insamlade textil till återanvändning eller återvinning av enklare form, men vi vill vara med och skapa nya produkter av insamlade textilier; så kallad upcycling. Därför stödjer vi projekt och aktörer som på olika sätt inspirerar och utvecklar hantverkstekniker och design för återanvänt material.

Tanken är att förlänga produkters livslängd och på så vis minska på belastning på miljö och klimat, dessutom säger sig Myrorna också vilja bidra till nya sätt att konsumera, något som jag pratade med Remake om förra veckan också. Jag tycker det är en vettig och intressant tråd, att fler aktörer börjar arbeta i den riktningen. Att kunna se material i nytt ljus och i nya samarbeten.

Så här ser själva hanteringen av materialet till Lindex deminsneaker ut: Tyget kommer från utsorterade jeans från Myrorna. Jeansbenen klipps av Sigtuna Hantverkshus som är ett socialt affärscenter för kvinnor. Fodret och innersulan är producerad i Fairtrade-certifierad och ekokogisk bomull. Skornas sulor är i naturgummi med både FSC-certifikat och enligt Fair Trade som gynnar och går tillbaka till anställda hos gummiproducenterna. Också de anställda vid fabriken i Pakistan, där skorna sätts ihop, är innefattade av Fair Trade-premier och in alles är detta alltså en rejält reko sko, enligt det pressmeddelande som gick ut förra veckan – läs mer här. Rolig och bra läsning tycker jag!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *