Ingela Berntsson pratar lin, design och Växbo

Här kommer ett riktigt fint tips till er som har möjlighet att besöka Svensk Hemslöjd i Stockholm ikväll. Butiken gästas nämligen av konstnären och designern Ingela Berntsson, hon är inbjuden av Föreningen för Svensk Hemslöjd och kommer att berätta om sitt arbete som huvudsaklig formgivare av Växbo Lins produkter, Ingela Berntsson står för alla mönster och kvaliteter till väveriet Ingela Berntsson. Och det finns ju ett antal produkter, se här.

Rutig strandråg, ett av Ingela Berntssons första mönster för Växbo Lin. Kom och hör henne berätta om sitt arbete, ikväll på Svensk Hemslöjd i Stockholm. (Foto Växbo Lin)
Rutig strandråg, ett av Ingela Berntssons första mönster för Växbo Lin. Kom och hör henne berätta om sitt arbete, ikväll på Svensk Hemslöjd i Stockholm. (Foto Växbo Lin)

Ingela är bosatt i Bohuslän där hon som konstnär också målar i akvarell och väver textila bilder. Som formgivare har hon främst arbetat med vävda linnetxtilier, läser jag på, har också ritat kläder, möbler och inredningar. Och även gjort ett antal utställningar tillsammans med företag hon arbetat med.  Hon är utbildad textilkonstnär från HDK och har förutom Växbo också samarbetat med bland annat Yllet, Östergötlands Ullspinneri och Klässbols Linneväveri.

Handduken Bubbel, vävd på fabriken i Växbo, Häslingland, formgiven av Ingela Berntsson. (Foto Växbo Lin)
Handduken Bubbel, vävd på fabriken i Växbo, Häslingland, formgiven av Ingela Berntsson. (Foto Växbo Lin)

Växbo Lin startade 1989 och Ingela har varit med sedan dess. I början var produktionen i Växbo, Hälsingland, endast inriktad på spinning, men efter några år startades även ett linneväveri. Eftersom vi är sommarhälsingar i familjen besöker vi Växbo varje år, jag kan varmt rekommendera ett besök!

Växbo Lin har funnits sedan 1989, allt lin vävs i fabriken i Växbo av dussinet vävare. Mönsterdesignen är Ingela Berntssons. (Foto Växbo Lin)
Växbo Lin har funnits sedan 1989, allt lin vävs i fabriken i Växbo av dussinet vävare. Mönsterdesignen är Ingela Berntssons. (Foto Växbo Lin)

Dessutom har jag ägnat en hel del inlägg åt Växbo på bloggen – här – genom åren eftersom Jacob och Hanna Bruce som äger och driver Växbo Lin är oerhört engagerade, framgångsrika och inspirerande att följa i arbetet med att förvalta men också skapa nytt kring det traditionella materialet och produkterna. Samarbetet mellan dem och Ingela Berntsson är ett lyckokast, och jag tänker att det är något som också Ingela kommer att beröra under kvällens samtal på Svensk Hemslöjd.

Samtalet börjar 18.00, Svensk Hemslöjd ligger på Norrlandsgatan 20 – vi ses där! Läs mer om föreningen för Svensk Hemslöjd här.

Förningsduk från Växbo Lin. (foto Växbo Lin)
Förningsduk från Växbo Lin. (Foto Växbo Lin)
Ytterligare inspiration från Växbo Lin, här syns duken Vargtass. (Foto Växbo Lin)
Ytterligare inspiration från Växbo Lin, här syns duken Vargtass. (Foto Växbo Lin)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *