Tidlöst och traditionellt med ny tapetkollektion

Sist, tapeten från inläggets topp som är en av mina favoriter. Hildasro heter den, från 1880-talet. Tapeter slog igenom på allvar vid den här tiden, pga starkare ekonomi och bättre tapettillverkning bland annat. Metaljonger i blått och beige var polulära och ofta inreddes hela hem i denna mönster- och färgkombination, läser jag i den stilguide som följer med tapetkollektionen Tradition. (Foto Sandberg Wallpaper)

Det här har jag sett fram emot att få skriva om, jag hade full huggning förra veckan bara. Veckan därförinnan fick jag nämligen möjlighet att träffa Sandberg Wallpaper när de presenterade sin nya tapetkollektion Tradition. Platsen var Byggfabriken, en butik jag verkligen rekommenderar, och en perfekt inramning för just denna kollektion också.

Tapeten Rosenholm, från 1890-tal, inspirerad av barockens återkomst i Sverige. Rosenholms nybarocka uttryck blandas med delar av gotiken, renässansen och rokokon, enligt Sandbergs, som släpper sin nya kollektion Traditioner, ett stycke tapethistoria. (Foto Sandberg Wallpaper)
Tapeten Rosenholm, från 1890-tal, inspirerad av barockens återkomst i Sverige. Rosenholms nybarocka uttryck blandas med delar av gotiken, renässansen och rokokon, enligt Sandbergs, som släpper sin nya kollektion Traditioner, ett stycke tapethistoria. (Foto Sandberg Wallpaper)

Kollektionen Traditiontar nämligen sin början i 1700-talets rokoko, över till gustaviansk stil och 1920-talets klassicism. Det handlar om tolkningar av den svenska tapethistorien, Sandbergs väljer att beskriva det som en hyllning till det svenska tapetarvet. Kollektionen består av åtta mönster, alla i olika färgställningar och vi fick en givande genomgång av kollektionens designer, creative director Hanna Wendelbo Hansson.

Hon och designern Karolina Kroon har rest runt i landet och letat inspiration i befintliga tapeter, miljöer, slott och gårdar. De samlade mönsterbitar och kalkerade ibland av mönster direkt från väggarna, för att få till en kollektion som dels är historiskt berättande, dels ger traditioner liv i samtida hem.

Tapeten Katarina 1920-tal. Nordisk klassicism med renare linjer. Det här mönstret är en rekonstruktion av en tapet som hittades på gården Oppmanna i Skåne, där formgivarna  här ändrat mönstrets riktning, från lodrätt till horisontellt.  (Foto Sandberg Wallpaper)
Tapeten Katarina 1920-tal. Nordisk klassicism med renare linjer. Det här mönstret är en rekonstruktion av en tapet som hittades på gården Oppmanna i Skåne, där formgivarna här ändrat mönstrets riktning, från lodrätt till horisontellt. (Foto Sandberg Wallpaper)

Mönstren och tapeterna är trogna sina original, iallafall vad gäller mönster och matchning av kollektionens delar. Däremot har de lagt till färgställningar som kan få kännas lite samtida. Men huvudsyftet med Tradition har varit att skapa tidlösa och ändå traditionella tapetmönster.

En av Patricias fägställningar, från 1890-tal. "Den här mönstertypen var i slutet av 1800-talet mycket polulkär bland nyrika svenskar. Status och socialt ansvar var viktigt, och med Patricia på väggen fick hemmet en sofistikerad och världsvan framtoning". (Foto Sandberg Wallpaper)
En av Patricias fägställningar, från 1890-tal. ”Den här mönstertypen var i slutet av 1800-talet mycket polulkär bland nyrika svenskar. Status och socialt ansvar var viktigt, och med Patricia på väggen fick hemmet en sofistikerad och världsvan framtoning”. (Foto Sandberg Wallpaper)

Jag har tidigare skrivit om Hanna Wendelbo Hanssons kollektion Karlslund, som hon gjorde för Boråstapeter 2011, i ett liknande uppdrag. Det finns få som har så mycket design- och mönsterkunskap om gamla tapeter som Hanna, hennes värv kring bevarandet av dessa mönster och ändå skapa historier som gör dem gångbara 2015 är fint att följa tycker jag. Alla Sandbergs tapeter tillverkas i deras fabrik i Ulricehamn i en småskalig och hantverksmässig produktion.

Den här tapeten heter Stola efter Stola säteri,  en av Sveriges bäst bevarade karolinergårdar, där tapeten finns. Med tydlig inspiration från Orienten, tapeten har 1700-talsursprung. (Foto Sandberg Wallpaper)
Den här tapeten heter Stola efter Stola säteri, en av Sveriges bäst bevarade karolinergårdar, där tapeten finns. Med tydlig inspiration från Orienten, tapeten har 1700-talsursprung. (Foto Sandberg Wallpaper)

Till träffen på Byggfabriken hade Hanna med sig en av fabrikens tunga (använda) valsar, sånt som jag går igång på. Tänk att få vistas bland dessa rullar och i den tryckmiljön! Mer information om kollektionen Tradition hittar du här.

Sist, tapeten från inläggets topp som är en av mina favoriter. Hildasro heter den, från 1880-talet. Tapeter slog igenom på allvar vid den här tiden, pga starkare ekonomi och bättre tapettillverkning  bland annat. Metaljonger i blått och beige var polulära och ofta inreddes hela hem i denna mönster- och färgkombination, läser jag i den stilguide som följer med tapetkollektionen Tradition. (Foto Sandberg Wallpaper)
Sist, tapeten från inläggets topp som är en av mina favoriter. Hildasro heter den, från 1880-talet. Tapeter slog igenom på allvar vid den här tiden, pga starkare ekonomi och bättre tapettillverkning bland annat. Metaljonger i blått och beige var polulära och ofta inreddes hela hem i denna mönster- och färgkombination, läser jag i den stilguide som följer med tapetkollektionen Tradition. (Foto Sandberg Wallpaper)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *