Hantverksrapport från möbelmässan

Utställningen Twelve 2015 var också mycket intressant att se, det är mässan som initierat utställningen där tolv där tolv etablerade formgivare visas upp, i år i urval av Johanna Agerman Ross. Temat i år var metoder. Här är Mia Cullins fina väska och bord i flätat läder. Det är också hennes bord vi ser i inläggets topp. (Foto Kurbits)

Jag ägnade min torsdag i veckan åt möbelmässan, det blev snärjigt eftersom där fanns mycket att se och många att prata med. Här är ett urval av sådant som jag gillade, blev glad av och blev uppmuntrad över. Jag ägnade mest tid i Greenhouse, avdelningen för skolor, nyutexaminerade och nyetablerade, och det var också mest det som fastnade i min kamera ser jag.

Pågående arbete under mässan, Vega Määttä Siltberg sydde denna rumsavdelare för hand i Konstfacks monter. Att se folk in action är ju alltid ett plus, och det var roligt att se Konstfacks monter på möbelmässan. (Foto Kurbits)
Pågående arbete under mässan, Vega Määttä Siltberg sydde denna rumsavdelare för hand i Konstfacks monter. Att se folk in action är ju alltid ett plus, och det var roligt att se Konstfacks monter på möbelmässan. (Foto Kurbits)

Möbelmässan är ju ett superkalas för all typ av inredning, form och design, jag är inte på något vis heltäckande eller representativ i mitt urval. Men det vet ni ju säkert redan sen tidigare, jag märker ju själv att jag mest går igång på skickligt hantverk, spännande teknikanvändning eller traditionella material. Väldigt mycket i min kamera – och faktiskt också på mässan i stort – var trärent, i naturmaterial och hantverksskickligt. Håll till godo!

Fantastiskt fin ny kollektion från Studio Amanda och Matilda! Mellan himmel och jord heter den. Nu också i samarbete med spännande formgivaren Sophia Lithell, som gjort möbeln Rotunda. (Foto Kurbits)
Fantastiskt fin ny kollektion från Studio Amanda och Matilda! Mellan himmel och jord heter den. Nu också i samarbete med spännande formgivaren Sophia Lithell, som gjort möbeln Rotunda. (Foto Kurbits)
Byrå av Daniela Arell från Stenebyskolans monter. Läderapplikationerna dubblerar alltså som handtag. (Foto Kurbits)
Byrå av Daniela Arell från Stenebyskolans monter. Läderapplikationerna dubblerar alltså som handtag. (Foto Kurbits)
The Tomorrow Collective - mitt favoritprojekt från skolorna på mässan. Lunds Universitets industidesign har arbetat med traditionella föremål och givit dem ny form ur ett hållbarhets- och ofta kretsloppstänk. Mycket av det väldigt väl utfört hantverksmässigt också. Här har Stephan Thiemt gjort et par skor. (Foto Kurbits)
The Tomorrow Collective – mitt favoritprojekt från skolorna på mässan. Lunds Universitets industidesign har arbetat med traditionella föremål och givit dem ny form ur ett hållbarhets- och ofta kretsloppstänk. Mycket av det väldigt väl utfört hantverksmässigt också. Här har Stephan Thiemt gjort et par skor. (Foto Kurbits)

Se också en fin film där Tomorrow Collective presenteras i sin helhet – här. 

Också Juliana De Filippis brödförvaring i terrakotta gjorde mig glad. Notera skärbrädan/locket. Elegant! Sätt att återanvända kaffesump, använda egengjord tandkräm, skicka bud i trälådor och uppdatera sin lunchlåda ingick också i studenternas projekt. Kul! (Foto Kurbits)
Också Juliana De Filippis brödförvaring i terrakotta gjorde mig glad. Notera skärbrädan/locket. Elegant! Sätt att återanvända kaffesump, använda egengjord tandkräm, skicka bud i trälådor och uppdatera sin lunchlåda ingick också i studenternas projekt. Kul! (Foto Kurbits)
Utställningen Twelve 2015 var också mycket intressant att se, det är mässan som initierat utställningen där tolv där tolv etablerade formgivare visas upp, i år i urval av Johanna Agerman Ross. Temat i år var metoder. Här är Mia Cullins fina väska och bord i flätat läder. Det är också hennes bord vi ser i inläggets topp. (Foto Kurbits)
Utställningen Twelve 2015 var också mycket intressant att se, det är mässan som initierat utställningen där tolv där tolv etablerade formgivare visas upp, i år i urval av Johanna Agerman Ross. Temat i år var metoder. Här är Mia Cullins fina väska och bord i flätat läder. Det är också hennes bord vi ser i inläggets topp. (Foto Kurbits)
Åsa Pärsons nya kollektion Rime för danska Kvadrat imponerade i kvalitet och nyanser (27 stycken!). Hon säger att hon inspirerats av persiska barockmattor på Skokloster - så stiligt! (Foto Kurbits)
Åsa Pärsons nya kollektion Rime för danska Kvadrat imponerade i kvalitet och nyanser (27 stycken!). Hon säger att hon inspirerats av persiska barockmattor på Skokloster – så stiligt! (Foto Kurbits)
I Ung Svensk Forms utställning hittade jag favoriten Ida Petterssons  Popop, med en så stilig lek med det två- och tredminentionella. Kaxigt och vackert på samma gång. (Foto Kurbits)
I Ung Svensk Forms utställning hittade jag favoriten Ida Petterssons Popop, med en så stilig lek med det två- och tredminentionella. Kaxigt och vackert på samma gång. (Foto Kurbits)
Bland Designboom-borden, mässans avdelning för försäljning av samtida design, hittade jag Kim Walltin! Han ligger ju bakom Future Days och gör de finaste av pappersskulpturer. (Foto Kurbits)
Bland Designboom-borden, mässans avdelning för försäljning av samtida design, hittade jag Kim Walltin! Han ligger ju bakom Future Days och gör de finaste av pappersskulpturer. (Foto Kurbits)

Jag skrev ett inlägg om hans intressanta arbetssätt och om hans produkter tidigare i veckan, här hittar du det. 

Ytterligare en skolmonter - Beckmans med tema "Wrong place, wrong time". Här är Elin Åströms möbel Units of Time som jag gillade mycket. (Foto Kurbits)
Ytterligare en skolmonter – Beckmans med tema ”Wrong place, wrong time”. Här är Elin Åströms möbel Units of Time som jag gillade mycket. (Foto Kurbits)

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *