Postmodernistisk papperskonst med tvist

När jag var på Form/Design Center och föreläste innan jul snubblade jag över Kim Walltins fantastiska pappersskulpturer, det var ett kort möte som gjorde mig nyfiken. Färgerna, formerna och det mest magiska – vikta för hand utan lim! Jag blev så oerhört förtjust.
Jag var förstås tvungen att kontakta Kim för att få veta mer. Han berättar att han till vardags är förpackningsdesigner på Tetra Pak, han är verksam från Malmö och projektet med pappersskulpturerna driver han (än så länge) vid sidan av i företaget Future Days. Och så gillar han förstås papper:
– Papper har jag varit inspirerad och förtjust i sedan jag läste produktutveckling och design, då mitt exjobb var en engångssnuskopp i just papper, tänkt till restauranger. Att förvandla ett endimensionellt pappersark till att få en tredimensionell magkittlande form, det är där tjusningen ligger i för mig.
Vasen Chrome Waves, inspirerad av en låt av Ride. Pappersvaserna är så finurligt konsturerade att du får plats med en petflaska inuti. Kim Walltin gör vasen för hand i sitt företag Future Days. (Foto Kim Walltin)
Vasen Chrome Waves, inspirerad av en låt av the Ride. Pappersvaserna är så finurligt konsturerade att du får plats med en petflaska inuti. Kim Walltin gör vasen för hand i sitt företag Future Days. (Foto Kim Walltin)

En av anledningarna till att hans skulpturer ser ut som de gör och har den färgskala de har förklarar han med året 1987. Det var året då han upptäckte skateboardvärlden och dess grafiska formspråk, mitt i postmodernismens attitydstinna, färgsprakande tid, med populärkulturella referenser till bland annat MTV och Swatch.

Referenser som han nämner och som gör att jag skrattar högt av igenkänning, (jag älskade mitt 80-tal!) det är nog en av anledningarna till varför jag är så charmad av dessa pappersskulpturer. De slår an en sträng av populärkulturell historia, samtidigt som ju papperet i sig som konstnärligt material känns ju väldigt samtida. Vaserna har dessutom en praktisk funktion trots sitt material, de rymmer en petflaska där dina blommor får plats.

The Negroni Collection, från Future Days och Kim Walltin. (Foto Kim Walltin)
The Negroni Collection,  kanske min favoritkollektion. Från Future Days och Kim Walltin. (Foto Kim Walltin)
Snyderman House Collection,  inspirerade av SNYDERMAN HOUSE COLLECTION  is inspired by the Snyderman House av  Michael Graves 1972. Byggnaden inspirerade den postmodernmism som skulle komma. (Foto Kim Walltin)
Snyderman House Collection, som blinkning till huset med samma namn av 
Michael Graves från 1972 . Huset kom att inspirera den postmodernmism som skulle komma. (Foto Kim Walltin)

Att det sedan blev skulpturer och vaser beror på alla fina postmoderna hus som finns i Malmö, berättar Kim:

– Jag började började fota  och publicera dem i mitt Instagram. Därefter fick jag en kreativ ingivelse och kände jag ville gestalta dessa byggnader ur ett konstnärligt perspektiv, det var naturligt för mig att göra detta i papper då jag redan hanterade detta ok.  Färger har jag alltid varit väldigt förtjust i så det blev halva grejen att färgsätta dessa i olika färgpaletter.
Färgpaletterna har dessutom mycket 80-talsklingande namn, iallafall om man är gammal musiknörd, då känner man igen låttitlar och 80-talsreferenser på produkterna. Dessa presenteras också mycket väl i hans produktbeskrivning på sajten, kolla in. Mycket roligt.
Myhrr, pappersmonolit från Future Days, med namn från en sång av the Church. (Foto Kim Walltin)
Myhrr, pappersmonolit från Future Days, med namn från en sång av the Church. (Foto Kim Walltin)

Och det här med att han arbetar utan lim då? Han beskriver att han använder ett fliksystem där pappershörnor och flikar låser fast i varandra. Själva pappersvikningen och sätt att rita upp det i datorn är något han lärt sig via sitt jobb på Tetra Pak, men själva vikningen har han lärt sig och fått till  på egen hand.
– Det är ett rätt krävande hantverk, men väldigt roande när man får till det, säger han: Papper har förmedlat idéer och tankar i både platt och vikt form genom tiderna och känns fortfarande relevant även i vår digitala värld.

West End Girls, pappersskupturer, tillika namnet på Pet Shop Boys gamla klassiker. Kim berättar att han gärna lyssnar på det klassiska radioprogrammet Eldorado när han jobbar, och hämtar därifrån inspiration. (Foto Kim Walltin)
West End Girls, pappersskupturer, tillika namnet på Pet Shop Boys gamla klassiker. Kim berättar att han gärna lyssnar på det klassiska radioprogrammet Eldorado när han jobbar, och hämtar därifrån inspiration. (Foto Kim Walltin)
Idag öppnar Möbelmässan och för alla som befinner sig i krokarna – Kim Walltin och hans Future Days finns på plats på mässan! Sök upp honom! Det tänker jag göra på torsdag, då jag är där. Fliksystemet är något som måste ses tänker jag.
Mer av Future Days produkter hittar du på sajten.

2 comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *