Inget rockar som hantverkskunskap

Förra veckan var jag och tittade på nyheter från Emma Olbers, hon finns på möbelmässan just nu med bland annat länstolen Ida och soffbordet Albert, producerade av det relativt unga företaget Tre Sekel.

Ida är uppföljaren till den smäckra och tjusiga pinsoffan Greta från 2013, länstolen som känns som en omfamnande kompis. Och precis som soffbordet Albert och resten av Tre Sekels möbler gjorda av svensk björk från Dalsland, Västergötland eller Värmland.

Länstolen Ida, design Emma Olbers för Tre Sekel. Namnet kommer från Emmas syster som önskade sig en stol framför brasan. Finns i flera nyanser. (Foto Tre Sekel)
Länstolen Ida, design Emma Olbers för Tre Sekel. Namnet kommer från Emmas syster som önskade sig en stol framför brasan. Finns i flera nyanser. (Foto Tre Sekel)

Jag gillar verkligen den här delen av vad Emma Olbers och Tre Sekel gör – transparensen i tillverkningen: virket sågas på ett sågverk i Alingsås, och efter det fraktas det med lastbil till fabriken i Tibro, två timmar bort.

Ytbehandlingarna sker i hårdvaxolja eller äggoljetempera (alla produkter går att få i riktigt fina nyanser!) Jag får reda på att äggoljetemperan består av ägg från svenska butiker med kort datum och linet till linoljan som ingår är odlat utanför Örebro.

En glimt av bordet Albert, med sin lilla läderhylla, mycket stiligt! Och stolen Ida under lanseringsmingel från förra veckan. (Foto Tre Sekel)
En glimt av bordet Albert, med sin lilla läderhylla, mycket stiligt! Och stolen Ida under lanseringsmingel från förra veckan. (Foto Tre Sekel)

Ja ni fattar ju, det finns en hel del mer att berätta om själva tillverkningen.  Min poäng är att det här gör att vi mår bra, den här typen av hantverkskunskap ger oss en skön känsla i magen, det är en skön inställning till sin egen kunskap om tillverkning och material som Tre Sekel gör klokt i att berätta för konsumenten. Hantverket och hantverksskickligheten rockar helt enkelt och vi är många som blir nöjda över att de delar med sig.

Idag ägnar jag mig åt möbelmässan helt och hållet, följ mig på Instagram, jag heter Kurbits Media. Där blir det lite favoriter under dagen, och så lär jag återkomma till något eller några nedslag från mässan tänker jag. Jag kommer att besöka Tre Sekel och Emma Olbers, gör det du med om du är på mässan.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *