Se i sommar: Ida Björs

Vi är på semester i Hälsingland numera, vi gör en repris på fjolårets fantastiska sommar och tillbringar ett antal veckor i hjärtat av Hälsingland också i år. Och det har börjat bra! I lördags var vi exempelvis i Bollnäs konsthall, där det var vernissage för Ida Björs utställning Slukhål. Slukhål – som Ida beskriver det:

Slukhålen är både mycket oroande och samtidigt befriande. Tänk att bli av med all skit och tänk att falla ner. Som när skaren brister, som när man går in i väggen, som när man tappar taget, som när man får reda på EU-valets resultat, som Alice som bara faller och faller en lång stund och hamnar i ett underland eller som när man möter ett Slukhål på två ben som bara suger åt sig allt ljus och det blir svart. Som att allt man samlat på sig, tex åtta lyxbilar bara försvinner och man får börja om igen.

Ida Björs framför sin målning Landskap II, som ingår i utställningen Slukhål. På Bollnäs konsthall hela sommaren - gå och se! (Foto Kurbits)
Ida Björs framför sin målning Landskap II, som ingår i utställningen Slukhål. På Bollnäs konsthall hela sommaren – gå och se! (Foto Kurbits)

Jag har följt Ida som konstnär länge, hon arbetar också med folkdräkten, med textil, med folkkonst och papper, se inlägg här. I sommar är det hennes måleri som står i fokus och det var verkligen roligt att se hennes mycket fina utställning, dels för att hon är skicklig i sitt berättande och i sitt måleri, dels för att hon här i den riktigt fina konsthallens salar får breda ut sig och ta plats.  Hennes måleri i olja har till den här utställningen fått kliva upp i storlek igen, och i just storleken  finns det ren magi.

Det är samma underfundiga, allvarsamma, hoppingivande och samtidskommenterande måleri som tidigare, men storleken på verken gör att hon får ännu mer tyngd, fart och skärpa. Hon har också varit produktiv i vår och visar här nästan bara nya verk.

Bollnäs konsthall rymmer fina salar, Ida Björs utställning Slukhål visas just nu. (Foto Kurbits)
Bollnäs konsthall rymmer fina salar, Ida Björs utställning Slukhål visas just nu. (Foto Kurbits)

Här samsas också nya färgställningar, med en sammanhållen idé om just slukhålet och förstås den hälsingska rösten i motiven – Ida Björs är född och uppvuxen i Järvsö, som alltså är nästgårds till Bollnäs, hon bor och verkar i Stockholm, men är också säsongsboende i Järvsö.

Hennes hemtrakt sitter djupt rotad i hennes konstnärskap, och det är också vad Bollnäs konsthall tagit fasta på när de bjudit in henne som sommarens utställande konstnär, jag tänker mig att det finns en nyfikenhet på vad det är hon har med sig hemifrån och hur hon förvaltar det i exil så att säga.

Målningen Berget Masten av Ida Björs, en av mina favoriter. Just nu på Bollnäs konsthall. (Foto Kurbits)
Målningen Berget Masten av Ida Björs, en av mina favoriter. Just nu på Bollnäs konsthall. (Foto Kurbits)

Har ni vägarna förbi Bollnäs konsthall i sommar är ett besök att rekommendera varmt! Ida Björs Slukhål finns att se fram till 16 augusti.

Vart skall jag taga vägen, olja på duk, Ida Björs. (Foto Kurbits)
Vart skall jag taga vägen, olja på duk, Ida Björs. (Foto Kurbits)
Hålet/Det ordnar sig (detalj från denna målning i inläggets topp) av Ida Björs på Bollnäs konsthall i sommar. Se om du har möjlighet! (Foto Kurbits)
Hålet/Det ordnar sig (detalj från denna målning i inläggets topp) av Ida Björs på Bollnäs konsthall i sommar. Se om du har möjlighet! (Foto Kurbits)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *