Husera högt över trädtopparna

Att bo högt över trädtopparna kan säkert vara mångas dröm, jag känner mig väldigt lockad av det märker jag. Att nästintill få sväva uppe i luften med sällskap av trädkronor och natur, vilken grej!

Detta håller faktiskt på att bli verklighet för ett boende i Trosa, där Ekologiska Byggvaruhuset bygger inte mindre än 26 trähus på styltor på en plats kallad Emils Backe, ett ek-, björk- och tallklätt berg.

Trädhusen i Trosa. Från och med i vår kommer boende att husera över trädtopparna i hus på styltor,  i bygge av Ekologiska Byggvaruhuset och arkitekterna Widjedal Racki. Här är huset sett i vy nedifrån. (Skiss från Ekologiska Byggvaruhuset/Arkitektstudio Widjedal Racki)
Trädhusen i Trosa. Från och med i vår kommer boende att husera över trädtopparna i hus på styltor, i bygge av Ekologiska Byggvaruhuset och arkitekterna Widjedal Racki. Här är huset sett i vy nedifrån. (Skiss från Ekologiska Byggvaruhuset/Arkitektstudio Widjedal Racki)

Inspirerad av bland annat amerikanska stylthus  oh japansk byggestetik har Erik Hedenstedt, som driver Ekologiska Byggvaruhuset, tillsammans med arkitektstudion Widjedal Racki skapat ett spännande boende utanför Trosa. Men varför bygga hus på styltor? Erik Hedenstedt skriver att han vill bevara naturen så orörd som möjligt: ”istället för att spränga och gjuta låta husen landa mjukt över blåbärsris, ljung och mossbevuxna stenhällar”.

Jag tycker att takterassen lät som en fin plats att vara på - uterum, uppvärmt badkar, utsikt...Totalt 26 hus är projekterade att ingå i Ekologiska Byggvaruhusets stylthusprojekt utanför Trosa. (Skiss av Ekologiska Byggvaruhuset/Arkitektstudio Widjedal Racki )
Jag tycker att takterassen lät som en fin plats att vara på – uterum, uppvärmt badkar, utsikt…Totalt 26 hus är projekterade att ingå i Ekologiska Byggvaruhusets stylthusprojekt utanför Trosa. (Skiss av Ekologiska Byggvaruhuset/Arkitektstudio Widjedal Racki )

Husen är moderna och energisnåla, de är  byggda i trä och naturmaterial och det jag tycker verkar mest spännande är den varierande arkitekturen, där några hus tydligen kommer att stå på nästan tio meter höga styltor på de brantaste platserna. Då ingår förstås en egen landgång…och dessutom lockar Erik Hedenstedt med att vissa av husen har sommarrum med utebadkar med solvärmt vatten från husens solfångare. Spännande! I slutet av mars visas ett färdigt hus upp och i vår får området sina första boende. Högt över trädtopparna alltså.

Här finns mer information om husen och projektet. Och här är lite om vad jag skrivit tidigare om själva företaget bakom, Ekologiska Byggvaruhuset.

Erik Hedenstedt från Ekologiska Byggvaruhuset är byggledare och ligger bakom idén om trädhus. Här förverkligad av arkitektstudion Widjedal Racki . (Skiss av Ekologiska Byggvaruhuset/Arkitektstudio Widjedal Racki )
Erik Hedenstedt från Ekologiska Byggvaruhuset är byggledare och ligger bakom idén om trädhus. Här förverkligad av arkitektstudion Widjedal Racki . (Skiss av Ekologiska Byggvaruhuset/Arkitektstudio Widjedal Racki )

 

2 comments

  1. Vilka fantastiska hus, både i utförande och den ekologiska grundtanken!
    Fast jag tycker det ser ut som de där smala stolparna knappt skulle kunna bära upp husen…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *