Fyran hos Nordic Design Collective

Jag har stött på finlandssvenska gruppen Fyran från Österbotten vid ett par tillfällen på Formex, de har stått där för att leta sätt att etablera sig i Sverige. Det går framåt på den fronten, vilket är roligt, jag gillar verkligen gruppen. Jag hittade några av deras anteckningsböcker i Moderna Museets shop häromveckan, och nu finns deras produkter också hos Nordic Design Collective.

Designgruppen Fyran från Österbotten finns nu hos Nordic Design Collective med sina lekfulla och kreativa mönster. (Foto Nordic Design Collective)ac
Designgruppen Fyran från Österbotten finns nu hos Nordic Design Collective med sina lekfulla och kreativa mönster. (Foto Nordic Design Collective)ac

Fyran består av de fyra formgivarna Anna Aronmäki, Johanna Högväg, Tanja Krokvik och Johanna Öst Häggblom är alla verksamma som grafiska formgivare, produktformgivare och mönsterdesigners, de samarbetar med kollektionen och har hittat ett spännande gemensamt formspråk tycker jag. I Sverige finns främst deras anteckningsböcker, som alla är i A5-storlek med limmad rygg. Jag gillar de blanka bladen och lyxen i det lilla bokmärket.

De säger själva att de inspireras av Sverige i och med sitt ursprung i Österbotten, samtidigt som de växt upp med den starka finska designtraditionen. En riktigt god mix – håll utikik efter Fyran alltså, vi lär nog se fler av deras produkter framöver.

Anteckningsböcker från Fyran, hos Nordic Design Collective. (Foto Nordic Design Collective)
Anteckningsböcker från Fyran, hos Nordic Design Collective. (Foto Nordic Design Collective)

Nordic Design Collective har som ambition att sälja produkter från formgivare från fler länder, det här är ett led i den satsningen och jag gissar att fler lär komma.

Ett av Fyrans många spännande mönster, nu hos Nordic Design Collective. (Foto Nordic Design Collective)
Ett av Fyrans många spännande mönster, nu hos Nordic Design Collective. (Foto Nordic Design Collective)

 

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *