Skön glamour i Jenny Hellströms nya bok

För ganska precis ett år sedan skrev jag om Jenny Hellström Ruas bok Sy! Från Hood till skjortklänning, som bjuder på en rad mönster och beskrivningar från klädmärket Jenny Hellström. En fantastiskt god nyhet, levererad i fin förpackning. Nu är det dags igen! Hon är kreativ och har mycket att ösa ur, författaren. För ett tag sedan landade Sy! Urban Collection by Jenny Hellström på hyllorna och här hemma. Boken finns ute nu och är utgiven av Natur och Kultur.

Sy! Urban Collection by Jenny Hellström heter den nya boken från Jenny Hellström Ruas, med beskrivningar på plagg du alltså syr själv. (Foto Kurbits)
Sy! Urban Collection by Jenny Hellström heter den nya boken från Jenny Hellström Ruas, med beskrivningar på plagg du alltså syr själv. (Foto Kurbits)

Jag har återigen bläddrat och blivit peppad att ta fram symaskinen, här finns samma upplägg med tydliga beskrivningar på en rad fina modeller,  beskrivna med lekfull inställning till själva hantverket. Jenny Hellström bjuder denna gång på bekväma kläder till fest ”glamour sitter inte  i klackarna eller paljetterna, utan i blocken, hållningen och attityden. Skit i reglerna och bestäm själv”, som Jenny skriver. Själva basen i bokens mönster kommer från Jenny Hellströms tidigare klädmärke och kollektioner, men hon har också adderat ett par nya plagg för att göra en kollektion som du kan sy själv.

Sylexikon! Jenny Hellström Ruas hjälper dig längs vägen i boken Sy! Urban Collection by Jenny Hellström.  Bokens bilder är tagna av Alexander Ruas, här orättvist återgivna av mig. (Foto Kurbits)
Sylexikon! Jenny Hellström Ruas hjälper dig längs vägen i boken Sy! Urban Collection by Jenny Hellström. Bokens bilder är tagna av Alexander Ruas, här orättvist återgivna av mig. (Foto Kurbits)

Hon har alltså  fokuserat på fest och glamour med kollektionen som enligt författaren passar lika bra hemma i soffan som på ett cocktailparty i New York. Boken är fotad på plats och ger fin inramning till hennes idé och plagg.

Herrar och barn är också inkluderade i boken, nytt från förra gången. Ur Sy! Urban Collection by Jenny Hellström. (Foto Kurbits)
Herrar och barn är också inkluderade i boken, nytt från förra gången. Ur Sy! Urban Collection by Jenny Hellström. (Foto Kurbits)

Mönsterarken ligger vikta längst bak i boken och väntar på den hugade, Jenny går igenom lite materiallära och en syskola, och här finns också ett sylexikon. Bara att sätta igång alltså.  Boken innehåller 19 mönster i sex storlekar, och denna gång innefattar den också mönster för herr och för barn. Jag har börjat plocka i min stash med tyger här hemma som ni ser, och det är ju en bra start.

Tanken på att få till om inte ett par men åtminstone en egenkomponerad Jenny Hellström i vår är lockande och mycket rimlig. Inte bara på grund av de fina plaggen som hon återigen presenterar, utan också tack vare den raka, roliga attityden som hon förmedlar. Jag kommer på mig själv att återigen tänka ”hur svårt kan det vara?” och det tror jag nog att författaren tycker är helt okej.

Mönsterpacken längst bak pockar på uppmärksamhet, bara att plocka fram och sätta igång! (Foto Kurbits)
Mönsterpacken längst bak pockar på uppmärksamhet, bara att plocka fram och sätta igång! (Foto Kurbits)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *