Mum’s – med gott etiskt rättesnöre

Finska Mum’s skrev jag om efter förra årets Formexmässa också, det är roligt att hitta eldsjälar med gott etiskt rättesnöre och en sådan är Outi Puro och hennes mammor. Med ett finskt designteam i botten låter hon hantverkande kvinnor i fattigare länder att inte bara vara med i själva tillverkningsprocessen, ofta sker också själva tolkningen och designen av produkterna bland dessa hantverkande mammor.

Men en hel del av designen är alltså skandinavisk, dessa vansinnigt stiliga mattor är exempelvis formgivna av Susanna Vento.

Matta av Susanna Vento för finska företaget Mum's. (Foto Mum's)
Matta av Susanna Vento för finska företaget Mum’s. (Foto Mum’s)

Också svenska Camilla Engdahl är med i Mums nyheter för säsongen, kolla in hur hennes keramikfigurer har blivit översatta till virkade figurer av kvinnor i Bolivia, se mer här.

Camilla Engdahls porslinsfigurer har fått virkade familjemedlemmar. Kvinnor i Bolivia har virkat tolkningar av Camillas porslinsfigurer. (Foto Kurbits)
Camilla Engdahls porslinsfigurer har fått virkade familjemedlemmar. Kvinnor i Bolivia har virkat tolkningar av Camillas porslinsfigurer. (Foto Kurbits)

Mum’s har funnit sedan 2006 och ger grunden till kvinnor i exempelvis Sydafrika och Bolivia att försörja sig. Produkterna är förstås miljövänliga och rättvisemärkta. Läs mer om Outi och hennes företag i mitt inlägg från i fjol här. Och kolla förstås in produkterna, här.

Fin bild från finska Mum's, här med Susanna Ventos matta, ny för säsongen. (Foto Mum's)
Fin bild från finska Mum’s, här med Susanna Ventos matta, ny för säsongen. (Foto Mum’s)

 

Mattan heter Bubbles, av Susanna Vento för finska Mum's. (Foto Mum's)
Mattan heter Bubbles, av Susanna Vento för finska Mum’s. (Foto Mum’s)

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *