Hantverk i samarbete från hela världen

Känner ni till Mum’s? Jag träffade finska Outi Puro på Formex som visade sig vara en  intressant bekantskap. Mum’s är ett företag som kombinerar skandinavisk design med traditionellt hantverk från bland annat Sydafrika och Bolivia.

Outi Puro är själv konstnär och reste till Afrika som en del av ett konstprojekt och en avhandling. Genom kontakter med handarbetande kvinnor utvecklades så småningom ett nätverk där hantverk och återbruk blev den gemensamma nämnaren.

Skandinavisk ren i Sydafrikansk tappning. Gjord av telefonledning. Från finska Mum's. (Foto Mum's)
Skandinavisk ren i Sydafrikansk tappning. Gjord av telefonledning. Från finska Mum’s. (Foto Mum’s)

Företaget Mum’s föddes därefter 2006 och ger nu möjlighet för kvinnor i Sydafrika och Bolivia att försörja sig. De tilllverkar produkter som inte bara är miljövänliga och fair trade-märkta.

Kvinnorna kan också sköta sitt jobb hemifrån, vilket gör att många hantverkande kvinnor kan delta  i produktionen. Kolla in alla som arbetar runt om i världen här.

Finska Arne, 7 år, ritar teckningar på leksaker som omtolkas till fysiska produkter av Mum's hantverkare. (Foto Kurbits)
Finska Arne, 7 år, ritar teckningar på leksaker som omtolkas till fysiska produkter av Mum’s hantverkare. (Foto Kurbits)

Formgivningen av produkterna sker mestadels i Finland av finska designers, vilket ger tydliga ramar för konsthantverkarna att jobba efter, men Outi berättar också för mig att de är noga med att ett mått av konstnärlig frihet också finns inom verksamheten.

Därför får också hantverkarna tillverka produkter utifrån egna traditionella hantverk och tekniker. Samt göra tolkningar av produkter som kanske har mer koppling till Skandinavien. Kolla in produkterna i serien Royal så fattar ni. Aldrig förr har väl Kungen och Silvia sett så stiliga ut? Kolla in Mum’s alltså, handgjorda produkter i samarbete från hela världen.

Silvia i Sydafrikansk tappning, broderad och med textila applikationer. Ur Mum's kollektion Royal, som är gjord för den svenska marknaden. (Foto Mum's)
Silvia i Sydafrikansk tappning, broderad och med textila applikationer. Ur Mum’s kollektion Royal, som är gjord för den svenska marknaden. (Foto Mum’s)
Tillsammans med lite kronjuveler och monogram, serien Royal är gjord i Sydafrika enligt fria tolkningar av det svenska kungahuset. (Foto Mum's)
Tillsammans med lite kronjuveler och monogram, serien Royal är gjord i Sydafrika enligt fria tolkningar av det svenska kungahuset. (Foto Mum’s)

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *