Färgningsmanifestet nominerat till Nordic Art Insight

”Med idén som drivkraft och färgningen som hantverk och konstnärlig metod samlade jag mina tankar och landade åter i min vardag. Att bo centralt utan möjligheter att odla färgväxter men med en kompostpåse som varje dag fylls med skal, blast och matrester. Tänk om varje människa kunde färga med sin eggen kompost. En kittlande känsla. Varje person med sin unika blandning av rester. Alla i en egen färg, som är direkt kopplad till vad vi mättar våra magar med. Tänk om våra kläder är vad vi äter.”

Färgningsmanifestet började med en fältstudie i Indien där Lina Sofia Lundin gick bredvid hantverkare som arbetade med naturlig färgning.  (Foto Lina Sofia Lundin)
Färgningsmanifestet började med en fältstudie i Indien där Lina Sofia Lundin gick bredvid hantverkare som arbetade med naturlig färgning. (Foto Lina Sofia Lundin)

Det här är Lina Sofia Lundins ord, hennes berättelse om hur hon gick till väga i sitt arbete med det så oerhört spännande textila installationen och skriften  Färgningsmanifestet. Med kunskap och  fältstudier från Malaysia och Indien kring frågor om uppskalning av naturlig färgning, det vill säga diskussioner om hur klädindustrin kan övergå till giftfria reningsverk och fabriker med hjälp av växtfärgning i större skala, har hon iscensatt egna färgningar efter mat från sitt eget hushåll och utifrån eget sammanhang. Det har resulterat i boken Färgningsmanifestet, med recept på färgning med allt från gamla tepåsar och kompost. Kan kompost vara källan för färgpigment? ’

Det är en undersökning som både handlar om det mest konkreta man kan tänka sig – vad vi äter till middag, och hur det kan resultera i färg på vår avdankade t-shirt. Och det er storskaliga och mer svårgripbara. Hur förmår vi oss att minska de spår som klädfabrikernas färgningsbad ger natur och människa?  Lina Sofia Lundins förslag och tankar kring ämnet sätter fingret på en rad mycket viktiga frågor, inte bara i förhållande till hur vi köper kläder och vilka arbetsförhållanden vi sanktionerar genom att göra så.

Verket är en textil installation med tillhörande
Verket är en textil installation med tillhörande skrift med bakgrund i miljöproblematiken inom den konventionella textilindustrin, grunderna inom naturlig färgning och några enkla färgningsrecept, skriver Lina Sofia Lundin. (Foto Lina Sofia Lundin)

Lina Sofia Lundin ligger också bakom Lånegarderoben, som jag skrivit om tidigare, ett enkelt sätt att låna kläder istället för att köpa. Kan det vara något för storskaligare hantering och möjlighet till att minska vår klädkonsumtion? Ett annat intressant projekt som pågår just nu är Craftivist Collectives kampanj #Minifashionprotest, kolla in den, jag deltar i projektet och återkommer med en rapport framöver.

Men det finns ytterligare en detalj att nämna kring Färgningsmanifestet! Projektet är nominerat i konsttävlingen Nordic Art Insight med tema hållbar konsumtion. Vinnaren får sitt verk visat i Umeå 2014, under Kulturhuvudstadsåret. Lina Sofia Lundin är en av sex nominerade, kolla in hennes bidrag och de andra här. Och rösta! Undersökande projekt kring hållbarhetsfrågor är viktiga, och alla som driver detta framåt förtjänar uppmuntran och uppmärksamhet tycker jag.

Och så vill jag verkligen rekommendera er att ta er an tankarna kring Färgningsmanifestet, ju mer man börjar fundera på de där skrumpna rödkålsbladen, morotsblasten och den urvridna tepåsen, desto mer flyger fantasin iväg om vad som är möjligt.

Att färga sina kläder med sin kompost slår all surdegsbakning, öljäsning och korvstoppning i världen. Dessutom kan det leda till en hållbarare värld. Så – kolla in den spännande tävlingen nu! 

Skal från rödlökar, blad från rödkål, granatäpple, tepåsar och en järnbit är det som ger färg här. Ur Lina Sofia Lundins färgningsmanifest. (Foto Lina Sofia Lundin)
Skal från rödlökar, blad från rödkål, granatäpple, tepåsar och en järnbit är det som ger färg här. Ur Lina Sofia Lundins färgningsmanifest. (Foto Lina Sofia Lundin)

1 comment

  1. Var på kulturkalaset i Göteborg på Upmarket och där kände jag igen färgningsmanifestet. Färgat tyg som maskinbroderades och såldes i metervara! Riktigt härligt! Och pris hade tjejerna fått.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *