Tävla och designa din egen matta!

Med inte mindre än två olika ämnen på samma tema vill jag idag dryfta mattor. Jag är svag för mattor, jag gillar ämnet och jag surfar mycket efter den perfekta mattan.  Jag har därför skrivit en del om bland annat den eminenta mattsajten Carpet Vista tidigare, och prisat dem för sitt utbud. Det stämmer fortfarande, det är dessutom en fröjd att ta del av allt material och framförallt all information som finns på sajten. De brinner för sina mattor vill jag lova.

Handknuten matta i ull från Afganistan.  Mattor i tekniken overdyed tillverkas av orientaliska mattor som genomgår en neutraliseringsprocess innan de färgas om för att få sin nya färg. Enbart mattor med naturliga material och naturlig växtfärgning används. (Foto Carpet Vista)
Handknuten matta i ull från Afganistan. Mattor i tekniken overdyed tillverkas av orientaliska mattor som färgneutraliseras innan de färgas om. Här bevaras luggen och den mjuka känslan. (Foto Carpet Vista)

För en tid sedan letade vi här hemma runt efter mattor och blev helt hänförda över dessa fantastiska vintage och overdyed-versioner av riktigt gamla turkiska mattor bland annat – va, får man göra så här? Det är så galet och så fint! Det finns något så respektlöst kreativt och spännande över detta tilltag tycker jag. Det är två olika tekniker här lär jag mig, Colored vintage och Oriental overdyed.

Antingen är det vintagemattor som färgats om, och då handlar det om 20-50 år gamla turkiska mattor. Eller alltså overdyed, då mattan inte är fullt lika gammal men med luggen intakt, vilket gör den mjukare än Colored vintage, som har mer retrokänsla.

Colored vintage. Turkisk matta med sisådär 50 år på nacken, bleks och färgas om så att de gamla mönstren skiner igenom. Rasande stiligt! (Foto Carpet Vista)
Colored vintage. Turkisk matta med sisådär 50 år på nacken, bleks och färgas om så att de gamla mönstren skiner igenom. Rasande stiligt! (Foto Carpet Vista)

Men inte nog med det! Kanske du istället gillar moderna mattor? Eller snarare – kanske du gillar att göra moderna mattor? Då ska du vara med i Carpet Vistas tävling, där du får designa en egen matta. De vinnande förslagen kommer att produceras i en begränsad upplaga, och också säljas på sajten. Tävlingen är återkommande och det är roligt att kolla in tidigare vinnare, många mycket intressanta mattor!

Ära och prispengar ingår till första, andra och tredje-pristagare. Kolla in här så ser du all information om tävlingen. Den pågår just nu och ända fram till september.

En del riktlinjer finns att förhålla sig till: tänk på att mattan ska kännas modern, tänk på flera möjliga färgkombinationer till ditt mönster, motivet får inte vara för detaljerat och det bör funka på mattor som mäter upp till två gånger tre meter. Men som sagt, kolla in på sajten för de exakta tävlingsreglerna.

Matta i ull handknuten i Afghanistan, omfärgad i mustigt orange. (Foto Carpet Vista)
Matta i ull handknuten i Afghanistan, omfärgad i mustigt orange. (Foto Carpet Vista)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *