Det är något visst med saxar från Fiskars

Jag fick den här fina lådan hem för en tid sedan. Det är en universalsax, en papperssax och en manikyrsax från klassiska finska Fiskars, nu i nya mönster av finske formgivaren Christian Aminoff. De är såklart superfina.

En låda saxar från Fiskars, med nya mönster av Christian Aminoff i serien Inspiration. (Foto Kurbits)
En låda saxar från Fiskars, med nya mönster av Christian Aminoff i serien Inspiration. (Foto Kurbits)

Jag var hör och häpna i byn Fiskars för ett par år sedan, vilken grej! Det var något visst med att Fiskars har haft egen tillverkning och design i byn sedan 1649 (!) – det kändes på något vis när man gick runt bland fabrikslokaler och butiker.

Allra mest hade jag där och då märkligt nog min egen första papperssax på näthinnan, det var den orange, perfekt avvägd för en barnhand. Det kändes på något sätt stort och lite nostalgiskt. Kanske för att jag älskade att klippa och klistra när jag var liten. När vår största flicka här hemma var gammal nog för att hantera saxar fick hon två i julklapp. En från sin mormor och en från sin farmor. Klippgenerna från tidigare generationer sitter nog i.

Och det är alltså också något visst med saxar från Fiskars, de tenderar att gå i arv på något vis. Kanske kan dessa mönster,  Bubble, Seaflower och Gloria, i serien Inspiration väcka uppmärksamhet och lust till kreativt skapande för en ny generation, på samma sätt som den orangefärgade från 1960-talet. Om inte så finns ju ändå originalet kvar.

Den klassiska universalsaxen från 60-talet, färgen tillkom enligt Fiskars av en lyckosam slump i fabriken. (Foto Fiskars)
Den klassiska universalsaxen från 60-talet, färgen tillkom enligt Fiskars av en lyckosam slump i fabriken. (Foto Fiskars)

1 comment

  1. Jag älskar också Fiskars saxar, och har flera stycken till både papper och tyg. Roligt att de gör nya mönster, men för egen del vill jag helst ha dem i orange. Saxnostalgi, kanske 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *