Gammalt glas får nytt liv

Bakom Återbrukshyttan – en annorlunda glashytta – ligger Anny Jernberg. Det är verkligen intressant vad som går att göra rent tekniskt med glas. Visste ni att det är möjligt att så att säga stöpa om ett glas till något annat? Något som kallas omformning? Ja det är klart att det kanske går att tänka ut som idé, men att fysiskt genomföra det? Den annorlunda glashyttan i Bollnäs gör just det om dagarna.

Jag läser på att det med det här arbetssättet ”förbrukas endast en fjärdedel av energin som går åt för att smälta glaset. Flaskor och burkar som annars ständigt går i retur blir till beständig nytta i form av handgjorda bruksföremål”.

Vinflaskor som får en ny uppgift, Återbrukshyttan ger ny form och funktion till gammalt glas. (Foto Återbrukshyttan)
Vinflaskor som får en ny uppgift, Återbrukshyttan ger ny form och funktion till gammalt glas. (Foto Återbrukshyttan)

Sedär så fiffigt! Det är väl bra att det finns olika sätt att ta tillvara, eller hur? Anny Jernberg gör en tydlig poäng av att de föremål hon arbetar med har varit något annat. Till mig skickade hon en brun vas – eller, om man så vill – en föredetta Norrlands Guld Exportflaska. Jag gillar sättet att tänka, det är roligt att veta att något vackert som jag har en blomma i faktiskt har dubblerat som något annat i tidigare form.

Återbrukshyttan har funnits sedan 2011. Här värms alltså flaskor och burkar upp bara så pass att de går att forma men inte så att de smälter helt. Omformningstekniken gör att det går att se spår av vad varje föremål tidigare varit, samt att varje enskild produkt är formad på fri hand. Kolla in produkterna och arbetssättet här så får du veta mer.

Kanna från Återbrukshyttan. (Foto Återbrukshyttan)
Kanna från Återbrukshyttan. (Foto Återbrukshyttan)
Skål med förflutet som flaska. Återbrukshyttan står för trolleriet. (Foto Återbrukshyttan)
Skål med förflutet som flaska. Återbrukshyttan står för trolleriet. (Foto Återbrukshyttan)
Flaskor som blev vaser. (Foto Återbrukshyttan)
Processen steg för steg – från flaska till vas.  (Foto Återbrukshyttan)

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *