Syjuntan strikes back

Jag  fick  fint blädder- och lässällskap av den nyutkomna boken Syjunta förra veckan. Den släpptes symboliskt nog på Internationella kvinnodagen och är gjord av Annika Messing och Kicki Persson, med bilder av Sari Bohlin.  B

oken heter alltså kort och gott Syjunta, med undertiteln 32 bra-att-ha-saker du kan sy själv. Annika Messing känner ni kanske igen som duktig virkare, hon ligger bland annat bakom boken Välkommen till virkligheten. Hon och Kicki Persson är kollegor och syfantaster. I den här boken vill de återta ordet syjunta och slå ett slag för hantverket – att ta tillvara gamla tyger och utifrån vad gömmorna eller loppisarna erbjuder göra något nytt.

Boken Syjunta ger förslag på en rad projekt du kan fixa med därhemma. (Foto Kurbits)
Boken Syjunta ger förslag på en rad projekt du kan fixa med därhemma. (Foto Kurbits)

Det finns något problematiskt i just begreppet syjunta, en air av förlegat kvinnoideal, en sniff av hemmafru med retrovibb. Jag gissar att man funderat både hit och dit när man satte titel på boken. Dock är det på många olika sätt och ställen idag som ju begreppet syjunta fått revival som just smart återanvändning, nytändning i det egna görandet och en satsning på samtida kreativa lösningar. Här balanserar man gott och väl på den senare sidan, med roliga smarta projekt inom olika områden. Beskrivningar till laptopfodral, gympapåse, kökshanddukar, haklappar och påslakanset är alla bra att ha grejor.

Men ibland trillar dock boken över och blir en aning för mycket retro, där tror jag ändå att det främst är titeln som ställer till det. Syjunta är ett lurigare ord än man kan tro!  Samtidigt kan det också ha att göra med att duon har smak för just återbrukade retrotyger, som såklart andas svunnen tid i de färdiga produkterna.

Omslaget till boken Syjunta, och dess upphovsmakare; Kicki (Foto Ordalaget)
Omslaget till boken Syjunta, och dess upphovsmakare; Kicki (Foto Ordalaget)

Beskrivningarna är dock bra, tydliga och pedagogiskt hållna, det är erfarna upphovsmakare som gjort en inspirerande bok med mycket bilder – och in alles tänker jag ändå att syjuntan behövs; författarna har helt rätt när de vill inspirera läsarna att komma igång.

Jag säger samma sak- samla lite vänner och kom igång tillsammans, våga testa och experimentera! Att gräva lite i garderoberna därhemma och kicka igång lite projekt. Det behöver såklart inte vara vintagetyger som du köpt på vintageaffär! Du kan lika gärna sy i den där gardintyget din mamma köpte på Ikea 2005 som aldrig kom upp, eller det där överkastet du köpte snordyrt på en inredningsaffär förra året som ändå bara ligger.

Poängen är att du ger saker nytt liv. Ibland tenderar begreppet syjunta alltså gå hand i hand med lite överreklamerade ord som vintage och retro, som vi plötsligt lägger ner massa pengar på att få till. Gör och använd istället upp det du redan har så du slipper konsumera nytt. Det är allt! Och här är en bok full med bra beskrivningar på grejor du kan göra. Varför inte  i Star Wars-tyg? Eller något daterat från rean på Hemtex förra året? Kör en syjunta på det!

Boken Syjunta, 32 bra-att-ha-saker du kan sy själv, från bokförlaget Ordalaget. (Foto Kurbits)
Boken Syjunta, 32 bra-att-ha-saker du kan sy själv, från bokförlaget Ordalaget. (Foto Kurbits)

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *