Ekologiskt skinn och handbankat silver

Häromdagen blev jag lite extra entusiastisk då jag fick veta mer om det här projektet från norr – Ovttas. Bakom produktnamnet ligger Erica Huuva och Hanna Råman, de har precis börjat samarbeta och denna kollektion bestående av två armband och två halsband är deras första gemensamma.

Ovttas betyder tillsammans på nordsamiska, och dessa två slöjdare är verkligen ett med sitt ursprung, samtidigt som de på det allra mest spännande vis verkligen gör något samtida av sitt arv. De har båda sina rötter i Tornedalen, Erica bor numera i Idivuoma, i Kiruna kommun, och Hanna bor  och studerar i Umeå för tillfället. Tycker ni att hennes namn låter bekant? Jag har skrivit om Hanna tidigare, se här.

Ett av Ovttas armband, bakom det nystartade märket står Hanna Råman och Erica Huvva, samtida sameslöjdare med ett mycket spännande och nystartat samarbete. Ovttas betyder tillsammans på nordsamiska. (Foto Ovttas)
Ett av Ovttas armband, bakom det nystartade märket står Hanna Råman och Erica Huvva, samtida sameslöjdare. Kulan på armbandet är en sk komsekula. Den fästs traditionellt på en komse som är en sorts sele som samiska barn bärs i.  (Foto Ovttas)

Produkterna består av ekologiskt egentillverkat renskinn, och handbankat silver. Dessutom är det så att en del av varje såld produkt går till organisationen Plan Sverige, som bland annat jobbar för flickors rättigheter över världen.

Med Ovttas vill man alltså hjälpa andra: ”vi vill fömedla våra händers arbete i hantverket, där material finner varandra och delar med sig av glädjen där händerna behöver hjälp”, skriver Hanna Råman och Erica Huuva om sitt samarbete och har detta som fokus: Ovttas Min lea fálli – Tillsammans är vi starka.

Det ekologiskt beredda skinnet och det handslagna silvret är färgat av samiska traditioner. Men ändå så modernt - mycket stiliga produkter från nystartade Ovttas. (Foto Ovttas)
Det ekologiskt beredda skinnet och det handslagna silvret är färgat av samiska traditioner. Men ändå så modernt – mycket stiliga produkter från nystartade Ovttas. (Foto Ovttas)

Hanna Råman och Erica Huuva är slöjdare med egna uttryck, här samarbetar de i sina egna områden. Hanna gör skinnarbetet och Erica gör silvret och det är en fin läsning om hur de jobbar; ”Jag tar renhudarna på hösten och avhårar dem i veckorna innan snön och isen har lagt sig här uppe i norr, för att kunna tvätta av dem i bäcken, innan de skrapas och fryses ner för att invänta våren, då träden savar och jag tar bark, från björk, sälg och vide. Björk ger en fin, mörkare färg på skinnet, medan sälg och vide ger ett ljusare uttryck och mjukheten”, skriver bland annat Hanna om sin tillverkningsprocess.

Och Erica berättar följande om sitt material silvret: ”Silver har alltid varit en helig metall för oss samer. Kulan som finns på armbandet kallas för komsekula. Komse är en slags vagga som spädbarn bärs i. Kulan fästs på komsen för att skydda barnet från olycka.”

Erica Huuva är silversmed och Hanna Råman arbetar i skinn och textil. Tillsammans utgör de Ovttas, nya produkter med nordsamisk tradition i botten. (Foto Ovttas)
Erica Huuva är silversmed och Hanna Råman arbetar i skinn och textil. Tillsammans utgör de Ovttas, nya produkter med nordsamisk tradition i botten. (Foto Ovttas)

Deras gemensamma smycken lanserades under Jokkmokks marknad under februari i år och väckte stort intresse – och nu tänker jag mig att dessa oerhört fina produkter kommer att ta världen med storm.

Ekologiskt hållbart, traditionsenligt tillverkat, nytänkande estetiskt med respekt för både historia och natur – samt att det dessutom bidrar till en god sak i världen. Det är många fina plus i Ovttas armband och halsband. Kolla in deras sajt för mer information!

3 comments

  1. Hej!
    Så himla fina armband! Men vart köper man dem?

    Tack för en fin och inspirerande sajt!
    /Petra

  2. Jag skulle också veta var man köper detta armband eller smycken och pris på smyckena ????

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *