Att använda igen och igen och igen

Nej, det blev ingen möbelmässa för mig i år, för mycket annat kom emellan den här veckan. Även om jag verkligen brukar tycka att det är spännande och stimulerande att ta del av nyheter, spännande innovationer och vacker form som ju ofta presenteras där – framförallt från alla designskolor – så kan jag också känna ett visst skav att vara mitt uppe i det konstanta flödet av nyproduktion som ju är en del av vår livsstil. Hur kommer vi runt problemet att det faktiskt inte går att producera saker i all oändlighet? Att det verkligen finns ett stopp?

Det tänker jag på när jag nås av ett pressmeddelande från Åhléns om deras samarbete med Stockholms Stadsmission. Från och med måndag går det att lämna in dina avlagda jeans på Åhléns City, där Stadsmissionens återbrukskollektion Remake kommer att ge dina jeans ett nytt liv. Denna jeanskollektion med nya produkter kommer att säljas på varuhuset i maj.

Det handlar fortfarande om produktion och konsumtion, men visst är det ett intressant tankeexperiment? H&M lanserade i höstas idén om möjligheten att lämna in sina gamla H&M-plagg för återvinning. Det är definitivt en idé som fler butiker och företag borde ta upp tycker jag. Att få in kläderna i kretsloppet är en god gärning.

Make design matter av David Carlson. (Foto David Carlson)
Make design matter av David Carlson. (Foto David Carlson)

Jag läste också om David Carlsons bok Make Design Matter i en intressant och kommande intervju i CAP&Design, en bok som fokuserar på problemet kring  just meningslös design. ”Boken ger råd om hur vi med innovativt tänkande kan möta dessa förändrade förutsättningar och hur design kan bidra till mer meningsfulla  lösningar, samt hur dessa kan implementeras för att skapa glädje och göra vår värld till en bättre plats” som David Carlson skriver i sitt mejl om boken. Konstruktivt och intressant.

Ytterligare en intressant bok på temat är just Stockholm Stadsmissions Remake. Jag hörde Remakes grundare Marie Teike på Formexmässan tidigare i år, där hon presenterade boken, men också berättade om arbetet med Remake. Hon startade som anställd på Stadsmissionen kollektionen och märket Remake 2002. Mycket av det som kommer in till Stadsmissionen går inte att sälja, och efter år av frustration över allt de tvingades slänga kunde Remake starta.

Ganska snart blev det också en bra plats för arbetsträning och för socialt arbete som ju också ingår i Stadsmissionens programförklaring och idé. Idag satsar man både på kläder och möbler, och Remakes produkter går att köpa i tre av Stadsmissiones butiker i Stockholm. Man samarbetar också med designstudenter och etablerade formgivare i produktionen.  Och allt detta alltså – för att komma fram till boktipset: En bok med tips på hur du själv kan göra om saker därhemma, både i garderoben och i hemmet i stort. Kolla in, verkar kul!

Boken Remake med tips på hur du gör om saker själv därhemma. Från Stockholms stadsmission. (Foto Ica Bokförlag)
Boken Remake med tips på hur du gör om saker själv därhemma. Från Stockholms stadsmission. (Foto Ica Bokförlag)

Som sagt. Möbelmässa i all ära…men det finns en hel del att inspireras av i återbrukets värld också. Kanske en symbios mellan dem är att sträva mot. Det bör vara designerns, innovatörens, entreprenörens och producentens mest akuta uppgift att lösa – hur vi kan producera, formge, uppfinna smartare, mer miljövänligt och med mindre nyproduktion i åtanke.

Det finns frön av detta i omlopp – säkerligen på möblemässan i detta nu då det är en aktuell fråga för många unga designers – och jag hoppas fler och fler tar tag i dessa oerhört viktiga frågor. Det vi kan göra som konsumenter är ju – förutom att faktiskt inte konsumera och istället göra själva – att faktiskt ställa krav, vara mer kräsna och utmana designen. På så vis kan vi nog alla göra nytta.

2 comments

  1. Remakeboken är väldans fin! Härlig att använda som inspirationskälla. Fantasin har sen inga gränser. Återvinning i högsta klass. Lite som jag jobbar, fast jag strimlar textil å återanvänder till mattor! Är lite begränsad, men det med mattor är min passion!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *