Strålande pysselbok från Fuldesign

”Du behöver inte vara duktig och det behöver ine bli fint. Det viktigaste är att du gör något.” Det är änligen dags för Fuldesign att bokdebutera, jag har sett fram emot det! Boken heter Fulmonster: korsstygn, ful design och fint pyssel. Här varvar  gruppen utmärkta beskrivningar på saker som kan bli precis hur du vill, med en hel del raka rör kring det här med skapa själv och konsumtionshysteri.

Fuldesign har gjort en bok som är precis som de själva; det är roligt att se att de inte på något vis kompromissat med attityd, inställning, hyllandet av den egna kreativiteten eller sina åsikter.

Fuldesigns pysselbok bjuder på en mängd kreativa saker att göra själv. (Foto Fuldesign)
Fuldesigns pysselbok bjuder på en mängd kreativa saker att göra själv. (Foto Fuldesign)

Boken bygger på att inspirera till eget pyssel, med en mängd smarta och tydliga instruktioner på allsorts saker att göra – fulmonstren, gruppens signum genom åren, finns här. Liksom beskrivningar att göra glittersoldater (se i inläggets topp), ljuslyktor, mexikanska askar, schabloner och en hel del av gruppens karaktäristiska broderier, för att nämna endast en del av innehållet. Det är befriande roligt och färgstarkt, inte en ljuv pastell eller filterfixade toner så långt ögat når.

Ett av Fuldesigns signum, fulmonstren, finns såklart med som beskrivning i den nya boken Fulmonster: korsstygn, ful design och fint pyssel. Jag har här helt fräckt fotat av ett uppslag ur boken.
Ett av Fuldesigns signum, fulmonstren, finns såklart med som beskrivning i den nya boken Fulmonster: korsstygn, ful design och fint pyssel. Jag har här helt fräckt fotat av ett uppslag ur boken.

Dessutom tar man fasta på något som länge varit min käpphäst – allt behöver inte vara så ordbeskrivande! Att pyssla är också att titta på bilder och låta sig inspireras. Känna materialet i händerna. Ibland blir jag tokig på alla sjuttiotolv punkter man måste följa för att få till ett resultat som ser exakt ut som på bilden. Att inte beskriva ihjäl pysslaren är att främja kreativiteten tänker jag. Det är en svår balansgång, jag vet.  Här är det tydliga steg som visar hur man gör – absolut, men uppmaningen genom hela boken är ändå som inledningsvis – ”det viktigaste är att du gör något”.

Ytterligare en fräckt avfotad bild ur Fuldesigns nya bok, jag kunde inte låta bli - så här roligt och spännande ser det ut, med glada färger, tydliga texter och framförallt roliga motiv och pyssel.
Ytterligare en fräckt avfotad bild ur Fuldesigns nya bok, jag kunde inte låta bli – så här roligt och spännande ser det ut, med glada färger, tydliga texter och framförallt roliga motiv och pyssel. Gör din egen machomask förstås! Ur boken Fulmonster: korsstygn, ful design och fint pyssel.

Ytterligare en rolig och bra grej med den här boken är att Fuldesign valt att berätta sin egen historia bland pysselbeskrivningarna. Det är bra och lite ovanligt i genren. Gruppen har ju funnits sedan 2005 och en hel del projekt, uppmärksamhet, utställningar, produkter och provokationer har de skapat sedan dess. Liksom fenomen och kulturyttringar som ligger gruppen nära. Genom faktasprängda och pysslande sidor lär man  känna David Klüft Frimark, Pernilla Klüft och Roland Larsson som alltså utgör Fuldesign.

Här gör de enligt boken upp med vad som anses vara fint (det är ibland skönare att vara ful) och vill befria dig från måsten, omgivningens krav och syslöjdselitism, enligt dem själva. Ja. Ni förstår ju. Det här är en strålande bra pysselbok helt enkelt.

Kolla in Fuldesigns sajt, där man också kan läsa mer om boken, gruppens filosofi – och ladda upp sitt eget fulmonster.

 

2 comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *