Lyssna på Cilla Robach och Slow Art

Idag vill jag slå ett slag för den pågående utställningen  Slow Art på Nationalmuseum i Stockholm. Det finns så många delar i den utställningen som tilltalar mig – främst tror jag konceptet, eller ska man säga inställningen kanske. På deras sajt hyllar de långsamhetens lov:

Annika Ekdahls fantastiska vävda gobelänger är ett lysande exempel på långsamhetens lov. Detta verk ingår i Nationalmuseums Slow Art. (Foto Nationalmuseum)
Annika Ekdahls fantastiska vävda gobelänger är ett lysande exempel på långsamhetens lov. Detta verk ingår i Nationalmuseums Slow Art. (Foto Nationalmuseum)

Verken som visas har alla utförts i långsamma och ofta omständliga arbetsprocesser. Flera av konstnärerna har utvecklat helt egna tekniker för att nå de specifika uttryck de sökt, andra har valt att arbeta på samma sätt som hantverkare har gjort i flera sekler före dem. Hantverksprocessen i sig tillför värden som ett maskintillverkat föremål saknar. Värden som handlar om mänsklig närvaro och tid. Det handlar om att göra saker väl istället för snabbt, att värdera kvalitet istället för kvantitet.

Just utvecklandet av egna tekniker och letandet efter just det specifika uttrycket man ser framför sig tycker jag är en springande punkt när man sysslar med kreativitet. Att jaga det som man ser i huvudet, har i händerna – och ha tålamod nog att leta tills man hittar det. Slow Art är en utställning som fångar den här processen, och i det skildrar vitt skilda material och tekniker, epoker och görare.

 

Skålen Snöuggla av Jane Rumert, glaserat porslin, från 1996. (Foto Nationalmuseum)
Skålen Snöuggla av Jane Reumert, glaserat porslin, från 1996. (Foto Nationalmuseum)

Utställningen har pågått ett tag, och pågår ytterligare ett par månader (3 februari 2013) men jag tar tillfället i akt att skriva om Slow Art just idag, eftersom alla ni som bor i Stockholm ikväll har möjlighet att lyssna på Cilla Robach, som är intentent för utställningen från Nationalmuseum. Hon berättar om arbetet med Slow Art i ABF-huset i Svensk Hemslöjds regi, se mer info här.

Suzy Strindberg, medverkar i Slow Art på Nationalmuseum. (Foto Nationalmuseum)
Suzy Strindberg, medverkar i Slow Art på Nationalmuseum. (Foto Nationalmuseum)

 

Äggskalshalsband av Helena Sandström. Äggskal, pärlor och guld, från 1999. (Foto Nationalmuseum)
Äggskalshalsband av Helena Sandström. Äggskal, pärlor och guld, från 1999. (Foto Nationalmuseum)
Skål i järn och guld, Tore Svensson,1985. © Tore Svensson. (Foto Nationalmuseum)
Skål i järn och guld, Tore Svensson,1985. © Tore Svensson. (Foto Nationalmuseum)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *