2012 – demonstrantens, protestens och detoxandets år

I onsdags var jag och lyssnade på trendspanaren Stefan Nilsson, som berättade det nya året på evenemanget Stora Trenddagen 2012. Fem intressanta och välunderbyggda trender presenterade han – Pure, Protest, Upstairs Downstairs, Future Perfect och Supersport. Pure är fortsättningen på förra årets rustika trend, där årets nyckelord stavas relevnad, detox, wellness och antioxidanter. Vi inspireras av det avskalade och det asiatiska, taktilt, papper hantverk och trä.

Protesttrendens ledord är helt enkelt antikonsumtion – vi vill inte köpa en pryl till! Här inspireras vi av revolution, 70-talets estetik i viss mån – årets färg är orange som andas just 70-tal. Upstairs Downstairs är en fortsättning på protesttrenden – det billigare blir bara billigare och det dyra bara dyrare. Vi förhåller oss till containerfynd och tycker att det är helt okej att blanda med dyra lyxvaror. Men hur funkar det på ett moraliskt plan?

Samma utställningsdel - här är det trenden Pure som är iscensatt av Stefan och Trendgruppen. Asiatiskt , avskalat, trä, järn, skinn. Och stillsamhet och ro förstås. (Foto Kurbits)
Samma utställningsdel – här är det trenden Pure som är iscensatt av Stefan och Trendgruppen. Asiatiskt , avskalat, trä, järn, skinn. Och stillsamhet och ro förstås. (Foto Kurbits)

Future Perfect andas framtid, nu äntligen har vi modet att titta framåt! Hejdå shabby chic och retro, hejdå 50-tal. Nu letar vi nya former och nya företeelser. Nya sätt att vara. Sista trenden Supersport innehåller enorma mängder sportreferenser, till det stundande sportåret – i både kläder och inredning.

Jaa, det var nog extra spännande just här, då jag inte ens förmådde mig att resa på mig...men så här såg det hela ut. Stefan och hans bilder. (Foto Kurbits)
Jaa, det var nog extra spännande just här, då jag inte ens förmådde mig att resa på mig…men så här såg det hela ut. Stefan och hans bilder. (Foto Kurbits)

Jag har vridit och vänt på det hela ett par dagar nu och det jag ser som mest relevant för Kurbits del är såklart Pure och Protest. Hantverket och det stillsamma, för mig gärna också kopplat till tradition och handaskicklighet lever på egna meriter. Jag ser en förlängning på detoxandet och wellness-läget och kopplar gärna handarbetet till det.

Enligt en amerikansk studie som citeras här sänker tjugo minuters stickning hjärtrytmen med i genomsnitt elva slag i minuten. Handens arbete stimulerar inte bara hjärnverksamheten, utan gör alltså också att puls och blodtryck sjunker. 

Det traditionella som Asien representerar får också liv i vår känsla för allmoge, även om Stefans Pure-trend verkligen går i blå-vitt och rispappersvitt.  Det är alltså helt och hållet mina egna referensramar som gör att jag associerar till samma nerv av kultur och historia.

Mängden tröjor som de Nya Zeeländska pingvinerna fick från världens stickare efter höstens oljeutsläpp vet inga gränser! En uppmaning från craftivister på Nya Zeeland att sticka värmande kläder till skadade djur visste till slut inga gränser. (Foto Zickermans)
Mängden tröjor som de Nya Zeeländska pingvinerna fick från världens stickare efter höstens oljeutsläpp i landet var enorma! En uppmaning från craftivister på Nya Zeeland att sticka värmande kläder till skadade djur gjorde att stickare över hela världen skickade tröjor. (Foto Zickermans)

Stefan berättade att New York Times utsett demonstranten till årets personlighet 2012. Jag älskar det! Och jag förstår det också. Såklart med protestaktionen Occupy Wallstreet i åtanke. För maken till kraft det finns inom det politiska och det politiska görandet därute! Själv tror jag att 2012 kommer att bli året då craftivismen blommar upp som ännu mer tydlig politisk kraft. Varje gång du handarbetar kan du alltså göra skillnad, kom ihåg det! Det fanns inte så mycket rum för just DIY och görande i Stefans trendspaning, men jag blir övertygad om att det i den miljö han skissar upp – där politisk medvetenhet och diskussion är naturlig – där frodas också protestaktionerna med handarbetets tecken.

Tankar om framtiden, sätt att formulera sig och förhålla sig till sin samtid är en svår konst. Desto mer intressant att ta del av när modiga försöker sig på det. Stefan pratar initierat och fördjupat om dessa inriktningar under året, ta chansen att höra honom om du kan! Och för ett superstiligt refererat av alla trender – också i bilder –  se inlägget från Frida på Trendenser. 

Stora Trenddagen 2012 med Stefan Nilsson och Trendgruppen. Föreläsning om årets trender med tillhörande miniutställningar utanför. Så här illustreras trenden Protest. (Foto Kurbits)
Stora Trenddagen 2012 med Stefan Nilsson och Trendgruppen. Föreläsning om årets trender med tillhörande miniutställningar utanför. Så här illustreras trenden Protest. Orange, 70-talsflirt och starka mönster och färger. (Foto Kurbits)

1 comment

  1. Hej! Fantastiskt att du var där och med ”craftivismögon” så väl kunde analysera hans trendrapport. Himla intressant läsning. Själv skippade jag detta då jag såg prislappen på hans föredrag!!! Är dock himla glad att han godkänt att min utställning om hemmet och skapandet, som jag producerar inom Hemslöjdsåret, visas på Designgalleriet i september! Hälsn Saga

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *