Bantie tar sig an det offentliga rummet i vår

Mönstret Bamboo, från vårens kollektion. (Foto Bantie)

Textilföretaget Bantie har en ganska diger kollektion bakom sig vid det här laget.   Förra veckan presenterades vårens nya textilier – Fia, Bloom och Bamboo.

Precis som förra säsongen har Bantie samarbetat med duktiga Emma von Brömssen, skillnaden nu är att man satsar på offentlig miljö. Samtliga tyger är därför i flamskyddad kvalitet och finns i olika kvaliteter – voile och lite kraftigare bomull.

Hela vårkollektionen går i stillsammare kulörter och mönster som synes. Alla gjorda av Emma von Brömssen. (Foto Bantie)
Hela vårkollektionen går i stillsammare kulörter och mönster som synes. Alla gjorda av Emma von Brömssen. (Foto Bantie)

De mycket mildare mönstren och kulörerna blev en utmaning, berättade Emma von Brömssen på förra veckans pressvisning. Dessa mönster blev mer skissartade och slumpmässigt styrda än tidigare arbeten, men det var också vad som krävdes för att inte gå in och arbeta med samma livfulla mönstervärld som tidigare, sa Emma.

Vattenfärger som runnit kontrollerat har varit grunden i arbetet med både Fia och Bamboo, och jag gillar att den känslan fått bli så skarp.Sen är ju färgerna ovanligt nedtonade – kanske lite för mycket för min smak. Men som sagt, för sitt tillfälle och sin plats har jag full förståelse för varför textilierna ser ut som de gör.

Bloom, Emma von Brömssen, Bantie. (Foto Bantie)
Bloom, Emma von Brömssen, Bantie. (Foto Bantie)

Tanken är som ni säkert förstår att Fia, Bloom och Bamboo ska kunna förekomma i ett diskret konferensrum, en hotellobby eller någon annan offentlig miljö utan att dominera för mycket. Wilhelmina Wiese från Bantie såg det som utmaningen med kollektionen, att bibehålla Banties mönstervärld, men gå ner i uttryck och skärpa och ändå inte bli tråkiga eller enfärgade.

Både Bantie och Emma von Brömssen är ambitiösa, jag gillar verkligen deras samarbete och arbeten på varsitt håll, jag har skrivit en del på ämnet tidigare. Vad tycker ni? Har man lyckats i sin ambition?

Hela Banties kollektion, mycket fint här! (Foto Bantie)
Hela Banties kollektion, mycket fint här! (Foto Bantie)
Mönstret Bamboo, från vårens kollektion. (Foto Bantie)
Mönstret Bamboo, från vårens kollektion. (Foto Bantie)
Mönstret Fia från Bantie, gjort av formgivare Emma von Brömssen är i sin milda mönstring och nyans tänkt att passa i det offentliga rummet. (Foto Bantie)
Mönstret Fia från Bantie, gjort av formgivare Emma von Brömssen är i sin milda mönstring och nyans tänkt att passa i det offentliga rummet. (Foto Bantie)

3 comments

  1. Visst har man lyckats i sin ambition, men jag kan inte låta bli att tycka att det fegats litet. Tror att många offentliga rum hade klarat av Banties mönstervärld som den är – kanske att man lade till en uppdaterad, mildare palett! Om jag suttit hos tandläkaren och väntat tillexempel, skulle det vara underbart att se von Brömssens andra mönster för Bantie, så som Ocean Hops-kollektionen tillexempel.

    1. Eller hur?! Jag är också ganska övertygad om att fler offentliga rum skulle må bra av lite mer mönster och färg…speciellt hos tandläkaren, då man behöver annat att tänka på:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *