Designpris till Front

Front; Anna Lindgren, Sofia Lagerkvist och Charlotte von der Lancken. (Foto Knut Koivisto)
Front; Anna Lindgren, Sofia Lagerkvist och  Charlotte von der Lancken. (Foto Knut Koivisto)
Front; Anna Lindgren, Sofia Lagerkvist och Charlotte von der Lancken. (Foto Knut Koivisto)

I fredags delades Torsten och Wanja Söderbergs pris ut till designgruppen Front. Priset är på en miljon kronor, och dessutom får vinnaren också en möjlighet att visa sina verk på Röhsska museet i Göteborg.

Blow Away Vase, av Front. (Foto copyright Front)
Blow Away Vase, av Front. (Foto copyright Front)

Fronts utställning öppnade i helgen, och med all säkerhet bjuder den på mycket intressant. Jag gillar verkligen Front, de har verkligen visat upp en rad spännande projekt, föremål, idéer och arbetssätt genom åren, priset är välförtjänt. Ur motiveringen går bland annnat att läsa;

Innovation och nyskapelse är några av kriterierna för priset, dessa har varit extra betydande vid nämndens val av årets pristagare. Industridesigngruppen Front verkar i ett genuint samarbete där inga objekt eller idéer går att särskilja från kollektivet. Att samarbete är en grundförutsättning i deras formgivning är starkt framträdande.

Nytt stengods för Höganäs från Front, finns i butik just nu. (Foto Pia Ulin)
Nytt stengods för Höganäs från Front, finns i butik just nu. (Foto Pia Ulin)

Att Front också är aktuella med nytt stengods för Höganäs tycker jag är extra passande. Med utgångspunkt i det klassiska Höganäskruset har gruppen tagit fram sju nya modeller, ni har säkert sett produkterna i butik. Fantastiskt fina. Här är några av mina favoriter; jag gillar speciellt de blanka inslagen som känns nytt från just Höganäs.

Luciakrona bestående av discokulor, Front. (Foto Lars Hoflund, Bildmakarna )
Luciakrona bestående av discokulor, Front. (Foto Lars Hoflund, Bildmakarna )

Och så lite bilder från Fronts produktion genom åren. Har ni vägarna förbi Röhsska tror jag som sagt att det bjuds på en intressant utställning där, den pågår till och med januari 2011.

Hästlampa från Front, 2005. Producerad av Moooi. (Foto Mikael Lammgård)
Hästlampa från Front, 2005. Producerad av Moooi. (Foto Mikael Lammgård)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *