Klädbiblioteket Lånegarderoben igång

Låna lite nya kläder till helgen! Lånegarderoben har öppnat permanent verksamhet. (Foto Christian Åslund)
Låna lite nya kläder till helgen! Lånegarderoben har öppnat permanent verksamhet. (Foto Christian Åslund)
Låna lite nya kläder till helgen! Lånegarderoben har öppnat permanent verksamhet. (Foto Christian Åslund)

Att förnya sin garderob behöver inte längre ske genom shopping – jag har skrivit om Lånegarderoben tidigare. Nu finns den som permanent verksamhet här i Stockholm, ett utmärkt initiativ som alltså också fått uppmärksamhet och gehör hos konsumenter. Lånegarderoben är en idé om ett bibliotek där du kan låna kläder istället för böcker får jag veta i ett pressmeddelande.

Med Lånegarderoben vill vi inspirera till att förändra människors klädkonsumtion. Vi tror att etiskt producerade textilier och lånade plagg är ett mer hållbart sätt att konsumera kläder. Genom Lånegarderoben får ett plagg flera användare och därmed en längre livstid, säger en av initiativtagarna, Lina Lundin, som jag varit i kontakt med.

Du köper ett lånekort för en låneperiod och då får du låna dina plagg i tre veckor, max tre plagg åt gången. Du får också ett tvättråd med lånet, så du vet hur du ska sköta plagget. Man har varit igång en månad ungefär och responsen har varit god berättar Lina Lundin. Ett 70-tal medlemmar är registrerade och till garderoben tillkommer plagg från både privatpersoner och företag.

Lånegarderoben håller till i Midsommarkransen och är öppen delar av veckan och helger. Kolla in hemsidan för detaljer och exakta tider.

Klädbibliotektet är en ideell verksamhet, bakom idén står kulturföreningen Kreativet och föreningen Medveten Konsumtion. En smart idé och ett smart genomförande tycker jag.

4 comments

  1. Helt suveränt bra idé! Jag har funderat på om man kunde göra något liknande med inredning. Som en slags ”pool” där man kan låta saker vandra runt ett tag, så att man får ombyte, men inte behöver köpa nytt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *