Coolaste näverpallarna i stan

Pallar med näverflätad sits, av Sophia Lithell. (Foto Kurbits)
Pallar av Sophia Lithell i fin miljö på hem- och villamässan i helgen. (Foto Kurbits)
Pallar av Sophia Lithell i fin miljö på hem- och villamässan i helgen. (Foto Kurbits)

En av mina absoluta favoriter på hemmässan förra veckan var dessa fantastiska pallar i näver. Jag har ju länge hävdat att näver är ett av de coolaste materialen, kanske för att det är så omöjligt att göra något häftigt av om man inte är riktigt modig. Det är Sophia Lithell.

Pallar med näverflätad sits, av Sophia Lithell. (Foto Kurbits)
Pallar med näverflätad sits, av Sophia Lithell. (Foto Kurbits)

Hon går andra året på Inredningsarkitektur och möbeldesign på Konstfack och berättar för mig att hon gjorde pallarna i våras eftersom hon var nyfiken både på materialet och hantverket. Så här säger hon om arbetsgången;

I början av projektet tog jag kontakt med en hemslöjdskonsulent i Stockholm. Jag fick vara med några timmar på en kurs i näverflätning och lärde mig grunderna…och sen började jag jobba. Jag valde att just göra en pall för att jag ville se om man kunde göra någonting lite annorlunda med näver. Komma bort lite från traditionella föremål som näverlurar och sockerskålar.

Pallarna finns i tre exemplar hittills, jag hoppas så att det blir fler framöver! I min bok är det här ett lysande exempel på gammal teknik i ny tappning, och dessutom något i näver som faktiskt har en praktisk funktion – fantastiskt!

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *