Nytt från Johanna Törnqvist

Johanna Törnqvists spännande halskragar går att se på Konsthantverkarna i Stockholm just nu. (Foto Johanna Törnqvist)
Johanna Törnqvists spännande halskragar går att se på Konsthantverkarna i Stockholm just nu. (Foto Johanna Törnqvist)

Johanna Törnqvist är aktuell på Konsthantverkarna i Stockholm, hon ställer just nu ut sina intressanta och mycket karaktäristiska halskragar i utställningen Ny giv, nya talanger. Johanna Törnqvist har arbetat med sina halskragar de senaste åren, tidigare har keramiken varit hennes material. När hennes mormor gick bort och lämnade en stor samling band, spetsar och textilier föddes idén om att ta tillvara dem och göra något nytt, det textila materialet blev en utmaning och möjlighet.

Återbruksmaterial, plast och band är delar i Johanna Törnqvists verk. (Foto Johanna Törnqvist)
Återbruksmaterial, plast och band är delar i Johanna Törnqvists verk. (Foto Johanna Törnqvist)

Jag har tidigare skrivit om Johannas arbete, läs intervjun här. Där berättade hon bland annat om sitt arbete med kontrasterande material, de smycken hon nu ställer ut. Återvunnen plast är bland annat en ingrediens i kragarna. Så här beskrev hon sitt arbete då:

Jag vill att det jag gör ska ha både ett yttre och ett inre uttryck. Mina halssmycken kan på ytan ses som något vackert. Men för den som vill eller kan ska det finnas en antydan om anknytning till något annat, som kontrasterar och/eller ifrågasätter. Den som bär mina smycken ska uttrycka något och göra intryck, yttre eller inre.

I den pågående utställningen medverkar också Elisabeth Billander, Johan Björklund, Sara Engberg, Johanna Halonen, Maria Johansson, Inger Södergren, Richard Söderström, Johannes Tjernberg och Annika Åkerfelt, och fram till 16 februari går det att se Ny giv, nya talanger.

3 comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *