Slovakisk slöjd och folkkonst

Slovakiska slöjdare, Maria Augustinova och Amrich Tibor. (Foto www.uluv.sk)
Slovakiska slöjdare, Maria Augustinova och Amrich Tibor. (Foto www.uluv.sk)

Apropå polsk folkkonst som jag skrev om förra veckan – eller, apropå folkkonst generellt snarare –  jag inte bara polsk dito på hjärnan. Idag vill jag tipsa om riktigt roliga grejor – slovakisk slöjd! Givetvis har jag fått tipset från Anna, sortimentsansvarig på Svensk Slöjd, som är den bästa Slovakienexpert på området som jag vet.  Hon visade mig Uluvs – Slovakiens motsvarighet till Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund – virtuella galleri.

Uluv Center for folk art tradition är en imponerande organisation som tar tillvara på landets gedigna slöjdtraditioner. Genom forskning, insamlingar och dokumentation har man en enorm historisk källa till kunskap. Dessutom är man väldigt i framkant för att visa upp sina samlingar, inte bara på nätet, också i utställnings- och samarbetssammanhang. Jag hade möjlighet att besöka Bratislava med omnejd förra året och blev väldigt imponerad av vad vi fick se, läs här.

Lúomir Medved´s  skinnprodukter är verkligen i sitt eget slag. (Foto www.uluv.sk)
Lúomir Medved´s skinnprodukter är verkligen i sitt eget slag. (Foto www.uluv.sk)
Ett av många fantastiska exempel på slovakiska dräkttraditionen till vänster. Till höger spännen av Amrich Pracky. (Foto www.uluv.sk)
Ett av många fantastiska exempel på slovakiska dräkttraditionen till vänster. Till höger spännen av Amrich Pracky. (Foto www.uluv.sk)
Miloslav Jaros vackra hästar finns också att köpa i Sverige, på Svensk Slöjd. (Foto www.uluv.se)
Miloslav Jaros vackra hästar finns också att köpa i Sverige, på Svensk Slöjd. (Foto www.uluv.se)

Gör som jag, surfa runt på Uluvs sajt! Hur mycket fint och genuint som helst att hitta här, lovar! Det spelar ingen roll att man inte förstår vad som står (nå nästan inte iallafall) – bilderna säger mycket i sig, eller hur? Följ den här länken, eller gå in på på sajten, klicka på galleri längst upp till höger (välj den slovakiska versionen) och så är du igång med träfigurer, textilier, luffarslöjd, folkdräkter och keramik utan dess like. Lycka till!

Vansinnesvacker keramik av Kornelia Pussová, Slovakien har en oerhört intressant keramiktradition - också. (Foto www.uluv.sk)
Vansinnesvacker keramik av Kornelia Pussová, Slovakien har en oerhört intressant keramiktradition - också. (Foto www.uluv.sk)
Benko-Gríter Viktor till vänster och Peter Beno till höger. (Foto www.uluv.sk)
Viktor Benko-Gríters luffarslöjd till vänster och Peter Benos korgar till höger. (Foto www.uluv.sk)

För den som är intresserad av slovakisk slöjd här i Sverige har butiken Svensk Slöjd ett samarbete med slovakiska Uluv, Sloverige, som jag tidigare skrivit om. I butiken på Nybrogatan i Stockholm finns bland annat Kornelia Pussová keramik och Jaros Miloslavs hästar.

Matej Caban till vänster och Milan Látka till höger. (Foto www.uluv.sk)
Matej Caban till vänster och Milan Látka till höger. (Foto www.uluv.sk)

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *