Mot Sherwoodskogen!

Oh du glädje du glädje! Det är mycket stickning och revolution här på Kurbits dessa dagar, det är något i luften, sanna mina ord. Det är som att mycket håller på att hända samtidigt inom DIY-området, som på olika vis landar i kraften i att göra själv. Ideologi, kunskap, lust, kreativitet och en jävla massa attityd – allt pekar på att vi i så oerhört mycket högre grad än tidigare nu faktiskt också i Sverige verkligen satsar vår tid på att vara kreativa. Inte bara köpa andras kreativa lösningar, utan också faktiskt göra själva. Kanske är jag påverkad av vad som händer i Jönköping, såklart jag är det, men det är bara början känns det som. Du härliga tid. Nu händer det!

Installationen på Nottingham Visual Arts, med fotot i bakgrunden.
Installationen på Nottingham Visual Arts, med fotot i bakgrunden. (Foto Lisa Anne Auerbach/Paul Pescador)

Och det är lite som att plocka svamp, du ser ingenting och ingenting och ingenting. Men sen hittar du din första kantarell, och plötsligt öppnar sig ett gult hav av svampar på en gång. Justering av ögonen liksom. Därför kan jag inte låta bli att också idag skriva om rebellstickning, om att handarbetet kan förändra världen. Ha tålamod med mig, eller gör som jag – älska ämnet! Fick nys om Lisa Anne Auerbachs nya installation i Nottingham. Kolla in bilderna!Hur intressant som helst. Lisa Anne Auerbach är en duktig fotograf och arrangerar gärna bilderna på dramatiska eller provocerande sätt. Många blir också provocerade av hennes sätt att använda sig själv. Som här i Sherwoodskogen i installationen Take This Knitting Machine And Shove it.

Lisa Anne Auerbachs installation Take that knitting machine and shove it
Lisa Anne Auerbachs installation Take that knitting machine and shove it

När jag var 17 år var jag en sommar i Nottingham, jag jobbade på stadens YMCA och hade bland annat guidade turer för backpackers till Sherwoodskogen, där såklart The Major Oak var huvudattraktionen. Jag vallade häpna turister till eken där Robin Hood fick sin kära Marion – och de köpte hela konceptet. Oooade och Aaahade på rätt ställe. Ingen tänkte på att eken, då för typ femhundra år sedan inte kunde inrymma en kärlekskrank Robin Hood med tjej, än mindre Broder Tuck och alla de andra jepparna. Då lär detta väl ha varit en nätt liten ungek, vad vet jag. Men, historier är till för att berättas, och denna var en av mina favoriter.

Så här ser The Major Oak ut idag - bilderna ovan är fejk för att se ut som att de fotar här. Men detta är äkta vara!
Så här ser The Major Oak ut idag – bilderna ovan är fejk för att se ut som att de fotar här. Men detta är äkta vara! (Foto Lisa Anne Auerbach/Paul Pescador)

Därför är det extra roligt att se samtida bilder som jobbar med temat Robin Hood – i Lisa Anne Auerbachs tolkning handlar det såklart om Robin Hood som tar från de rika och ger till de fattiga. Inget kärlekstjafs här inte. Texten på tröjorna läses ”We are all heroes”. Installationen, med foto och tröjor visas just nu på Nottingham Visual Arts. Följ länken för att läsa mer om projektet och installationen, så det blir korrekt koppling till revolt och rebell på det här inlägget – som motvikt till min något sentimentala drapa ovan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *