Finlands sak är vår – selected by Formex

Porslin på näverfat - i utställningen Sisu på Formex. (Foto Kurbits)
Porslin på näverfat. Tapio Anttila gör faten, porslinet kommer från Tonfisk Design. I utställningen Sisu på Formex. (Foto Kurbits)

Finlands sak är vår! Var det första jag tänkte när jag såg Stefan Nilssons och Synnöve Morks fantastiska utställning mitt i Formexvimlet. Stefan Nilsson har valt föremålen och Synnöve Mork står för utställningsscenografin.

Och nästa tanke, när jag hade oo:at och aaah:at mig en stund, var att jag äntligen fått rätt i min näverfaiblesse! Ni minns kanske var ni läste det först?! Jepp – här! Näver är det nya svarta! För så mycket vansinnigt vackert trä har jag väl inte sett på länge. Sååå rätt! Sååå fint! Sååå bra. Och så vill jag också bo i Finland där allt det här spännande tydligen bara görs och görs…heja Finland. Så det här blir typ världens längsta bildkavalkad, för jag kan verkligen inte låta bli att visa upp allt vackert. Förlåt.

Överblicksbild från utställningen Sisu på Formex. (Foto Formex)
Överblicksbild från utställningen Sisu på Formex. (Foto Formex)

Utställningen är en ny satsning fårn mässans håll, ”Selected by Formex” ska ta pulsen på de nordiska grannarna och lyfta nordisk design:

Finsk design handlar om ärlighet, att vara sig själv och lite jävlar anamma. Sisu helt enkelt. Det blir mycket trä och naturliga material, säger Stefan Nilsson så roligt i ett uttalande.

Näver näver näver...på Formex. (Foto Kurbits)
Näver näver näver...på Formex. 'Tapio Anttila igen. (Foto Kurbits)
Och så dessa vansinnigt fina björkpaneler! Med tillhörande glas i låda, men björken! Va? Aah björken. (Foto Kurbits)
Och så dessa vansinnigt fina björkpaneler! Med tillhörande glas i låda, men björken! Va? Aah björken. Ständigt denna Tapio Anttila. Art works från Ittala. (Foto Kurbits)
och så träet överlag...här en fin resväska. (Foto Kurbits)
och så träet överlag...här en fin resväska! Bilden är tyvärr för suddig (förlåt) så jag inte kan se vem som gjort den...(Foto Kurbits)

Utställningen innehöll ett femtiotal objekt med fokus på det alternativa, nytänkande Finland. Några klassiker fanns också med, men det ser man knappast på mina detaljstudier i näver och annat intressant trä…Ivana Helsinki, Mikko Laakkonen (årets unga designer), Tapio Anttila, Vivero, Kaamos Group, Com-pa-ny, Doctor Design, Harri Koskinen och Pentagon Design var några av de intressanta deltagarna.

Den knalligt röda stolen som är målad och ommålad - helt utan pardon. (Foto Kurbits)
Den knalligt röda stolen som är målad och ommålad - helt utan pardon. Som att färgen liksom måste på kosta vad det kosta vill. Respektlöst och galet och vansinnigt fint. Janne Suhonen har gjort. (Foto Kurbits)
Ytterligare en galen möbel - en gungstol med ett, eeh djurhuvud. Ståtligt är väl bara förnamnet? (Foto Kurbits)
Ytterligare en galen möbel - en gungstol med ett, eeh djurhuvud. Ståtligt är väl bara förnamnet? Inte heller här har jag upphovsmakarens namn tyvärr. (Foto Kurbits)
Åhjo. Ganska mycket textil fanns också. Den här dynan och kudden exempelvis. (Foto Kurbits)
Åhjo. Ganska mycket textil fanns också. Den här dynan och kudden exempelvis, gjord av Johanna Gullichsen. (Foto Kurbits)
Åh jag kan inte låta bli att visa upp den här också. Ja, fint. Ja. (Foto Kurbits)
Åh jag kan inte låta bli att visa upp den här också. Ja, fint. Ja. Tapio Anttila igen. Med keramik av Tonfisk Design. (Foto Kurbits)
Ja, så här såg textilavdelningen ut i sin helhet. Bara så ni vet...mycket fint också här förstås. (Foto Formex)
Ja, så här såg textilavdelningen ut i sin helhet. Bara så ni vet...mycket fint också här förstås. (Foto Formex)

3 comments

  1. Hej Frida!
    Så roligt att näver är på G! Jag har jobbat med näver i 20 år, de sista 10 åren har intresset dalat bland folk, och jag har också börjat tappa intresset. Har börjat med betong i stället!
    Gunilla

  2. Hihi, just när jag hejat på Sverige i mitt förra inlägg läser jag detta 🙂 Ja, gräset är väl alltid grönare på andra sidan viken oberoende på vilken sida om den man befinner sig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *