Leksandslampan – en nyhet från Fias Ask

Fia med sin nya handgjorda lampa - Leksandsdräkten tryckt på svenskt träspån, mycket fin. (Foto Kurbits)
Fia med sin nya handgjorda lampa - Leksandsdräkten tryckt på svenskt träspån, mycket fin. (Foto Kurbits)

Häromdagen träffade jag belgiska Veerle Foulon, eller Fia, som hon mest kallas här i Sverige. Fia driver företaget Fias Ask, och Kurbitsläsare med huvudet på skaft vet att hon gör de fina Leksandsaskarna bland annat. Kolla här och här.

Det var himlans trevligt att träffa Fia, som alltså bor och verkar i Belgien, men genom sin svenska man fått smak för Sverige och kanske framförallt Dalarna. Med stuga i Leksand håller hon sig uppdaterad kring den svenska folkdräktstraditionen. Vi diskuterade produkter, slöjd, försäljning, webb och Dalarna, ett mycket givande möte!

Platt paket. Lampan monteras på medföljande sladd med hjälp av den fyrkantiga trähållaren. (Foto Kurbits)
Platt paket. Lampan monteras på medföljande sladd med hjälp av den fyrkantiga trähållaren. (Foto Kurbits)

Fia var bland annat i Stockholm för att visa upp sin senaste produkt – Leksandslampan! Här på bilderna ser man inte så tydligt hur det hela funkar, men visst anar ni? Lampan går också att se på Fias och dottern Lottas gemensamma blogg, se här. Samma fina tryck från leksandsförklädena och dräkterna, men denna gång på träspån! Hur fint som helst.

Fia låter trycka dräktmönstret på träet, dess ådringar anas genom mönstret. Och så stansar hon hålen och syr ihop delarna för hand. Samma typ av sömmar håller ihop lamporna som askarna. Med den lilla fiffiga fyrkantiga träbiten hålls lampan utspänd och lyser fint upphängd i ett fönster. Fia kommer att sälja lamporna bland annat på Svensk Hemslöjd i Stockholm och på Leksands hemslöjd. Jag kan också rekommendera ett besök till Fias nya hemsida, där en ny webbshop ska sprida askar och lampor enklare över världen. Lamporna ska gå att köpa där inom snar framtid också.

Fin lampa i fin låda, Fia är noggrann med helheten. (Foto Kurbits)
Fin lampa i fin låda, Fia är noggrann med helheten och gör allt för hand. (Foto Kurbits)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *