Handsågen Vidar och slåtterlien Lif

Handsågen Vidar av Lars Gustavsson. (Foto Lars Gustavsson)
Handsågen Vidar av Lars Gustavsson. (Foto Lars Gustavsson)

Jag fick ett mejl från Lars Gustavsson häromdagen. Han undrade om det inte var intressant för Kurbitsläsare med lite redskap så här i slåttertider – om Lars! Om! Eller vad säger ni? Lars gör sågen Vidar och slåtterlien Lif, så oerhört skickligt, vackert och funktionellt att jag blir alldeles till mig.

Redskapen han gör är tillverkade med omsorg om verktyget i sig, med långsiktigt bruk i åtanke och med traditionen i botten. Så här skriver han om handsågen Vidar, tillverkad i svenskt fjäderstål, med handtag av björk med mässingsinfällda bultar av rostfritt stål;

Vidar är framtagen för kapning av färskt trä, fällning av träd och för att ställa en fråga. Med sin form och användning väcker redskapet frågor runt dagens skogsbruk samt designerns förhållande till massproduktion och långsiktighet. (…) Många redskap som tillverkas idag är inte möjliga att varken underhålla eller vårda. De används tills de mist sin bästa skärpa – sedan byts de ut. Vidar är en av få sågar i världen som är tänkt att skärpas och vårdas av sin brukare. Material, funktion och kvalitet är valda för att sågen skall överleva sin första användare. Vanan att reparera och underhålla sina investeringar är något som morgondagens konsumenter, producenter och designers bör diskutera.

Detalj av det fint snidade handtaget till Vidar. (Foto Lars Gustavsson)
Detalj av det fint snidade handtaget till Vidar. (Foto Lars Gustavsson)

Lars Gustavsson arbetar med sina produkter utifrån begreppet Slow design, vilket jag tror kommer att bli allt viktigare för oss i framtiden. Och samtidigt är det ju verkligen inget nytt – skrämmande om man tänker efter, att det ska vara något att bli upprymd över – att i sin design skapa produkter som knyter långsiktiga band till sin brukare. På sin fina hemsida berättar han om helhetssynen där vikten läggs vid hur produkten kan påverka miljön och vårt tempo genom sin användning. Att produkterna ska tåla att gå i arv är också en viktig del i Slow design-begreppet.

Slåtterlien Lif av Lars Gustavsson. (Foto Lars Gustavsson)
Slåtterlien Lif i björk och ek av Lars Gustavsson. Träet lamineras och pressas samman till ett krökt orv. Handtagen svarvas och klyvs fram för att passa handens form på bästa sätt. (Foto Lars Gustavsson)

Också slåtterlien Lif, tillverkad i björk med inlägg i ek är vacker och funktionell. Varje lie görs speciellt för att passa användaren. Vid beställning uppmanas man att ange sina egna mått; längden mellan långfingerspets och armbågsspets, och längden mellan marken och armhålan.

Slåtterliar på lager. (Foto Lars Gustavsson)
Slåtterliar på lager. (Foto Lars Gustavsson)

3 comments

  1. Hej, all anknytning kommer till fel person. Lars Gustafsson stavar med f och länkarna är ju helt fel i denna artikel. Uselt!

    1. Hej, tack för att du uppmärksammade mig på detta. Inlägget är ju tio år gammalt och mycket händer med verksamheter och sajter flyttas, den sajt jag ursprungligen hänvisade till är förstås inte denna. Och hans efternamn är hämtat utifrån de mejlkonversationer jag hade med honom, där han presenterade sig som Lars Gustavsson. Jag har uppdaterat inlägget och tagit bort fellänkningen. Har du information om vad Lars gör idag blir jag glad!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *