Folkdräkt 2.0

Folkdräktsband inspirerade till den här tapeten, den kommer från holländska Studio Ditte. (Foto www.studioditte.nl)
Folkdräktsband inspirerade till den här tapeten, den kommer från holländska Studio Ditte. (Foto www.studioditte.nl)

För en tid sedan träffade jag utställningsansvariga för Nordiska museets kommande utställning Modemakt som öppnar i februari 2010. Vilken spännande utställning det kommer att bli! Intressanta tankar och ett bra upplägg. Jag blev inför vårt möte tillfrågad att tänka kring folkdräkter och hur folkdräkten inspirerar till nytt mode, något som jag förstås gick igång på.

Här är ett axplock av förslag på tema folkdräkt 2.0 – en hel del Kurbitsklassiker som jag skrivit om förut;  Har ni kanske fler förslag?

Bea Szenfeldt är aktuell just nu i Lund; utanför Kulturen har hon klätt in sex träd - foto Viveka Ohlsson Kulturen i Lund
Bea Szenfeldt är aktuell just nu i Lund; utanför Kulturen står installationen Folkdräktsträditioner, Bea Szenfeldt har inspirerats och tänkt nytt utifrån den skånska dräkttraditionen. (Foto Viveka Ohlson Kulturen i Lund)
Klara Sjons Nilsson är en spännande nyutexaminerad modeskapare - med folkdräkten i bakhuvudet tänker hon på det mest fantasifulla sätt. (Foto www.beckmans.se)
Klara Sjons Nilsson är en spännande nyutexaminerad modeskapare - med folkdräkten i bakhuvudet tänker hon på det mest fantasifulla sätt. (Foto www.beckmans.se)
Odd Molly - folkloreinspirerat är väl bara förnamnet? (Foto www.oddmolly.se)
Odd Molly - folkloreinspirerat är väl bara förnamnet? (Foto www.oddmolly.se)
Fuldesign med sin Sverigedräkt med hijab. (Foto Kurbits)
Fuldesign med sin Sverigedräkt med hijab. (Foto Kurbits)
Numera klassiker här på Kurbits, men såklart att Emy Little får vara med här. Folkdräkt för bäbisar i mjuk bomull. (Foto Lillemor Kax)
Numera klassiker här på Kurbits, men såklart att Emy Little får vara med här. Folkdräkt för bäbisar i mjuk bomull. (Foto Lillemor Kax)
Bea Scenfeldt med sin installation Folkdräktsträditioner. (Foto Viveka Ohlsson Kulturen i Lund)
Bea Scenfeldt med sin installation Folkdräktsträditioner. (Foto Viveka Ohlsson Kulturen i Lund)
Belgiska Fias ask gör små fina askar inspirerade av Leksandsdräkten. (Foto www.fiasask.be)
Belgiska Fias ask gör små fina askar inspirerade av Leksandsdräkten. (Foto www.fiasask.be)
Dalaflodakollektion i ny tappning av Karin Holmberg. Fantastiskt fint! (Foto www.hvskola.se)
Dalaflodakollektion i ny tappning av Karin Holmberg. Fantastiskt fint! (Foto www.hvskola.se)
Timbuktu i videon till Tack för kaffet från 2008. Tillsammans med Dregen bar de ett eget hopkok av folkdräkter. (Foto United Stage)
Timbuktu i videon till Tack för kaffet från 2008. Tillsammans med Dregen bar de ett eget hopkok av folkdräkter. (Foto United Stage)

4 comments

 1. Hej Frida
  Här sitter nu två generationer före dig och läser och förundras. I Härnösand på Murberget Länsmuseet i föreläsning gav du galant återklang och mycket intresse långt över vad du kan tro, möjligt ett mycket speciellt resultat bl.a………….du kommer att höra från konstvärlden…………
  Vi ser också att du i Gudruns tävling Årets färgstarkaste kvinna har nu vunnit deltävlingen våren-sommaren.

  Mormor, Mommi

 2. Så här sa Nygårds Anna Bengtsson (heter hon väl?) i en intervju härförleden:

  ”För mig är folkdräkten som en stålmannendräkt. Den ger mig extra stöd när jag behöver det, som till exempel på begravningar. Men i Stockholm vill jag inte ha den på mig. Där fungerar den inte för mig. Jag känner mig inte bekväm i den utanför Dalarna”.

  Visst blir man avundsjuk?! Jag vill också ha en stålmannendräkt! Men folkdräkt funkar inte. I en sån känner jag mig museal och utklädd. Fast stilig, absolut. Men besvärad. Har en hopkoksdräkt faktiskt, av saker som min farmor hittat i släktens gömmor och koffertar på landet; med yllekjol, förkläde, dräktväska, livstycke, you name it. Och den ser heläkta ut…hehe… alla dräktfundamentalister skulle dåna om de visste. Men som sagt inget jag drar på mig annat än i glada utklädessammanhang. Jag kommer ju inte från Dalarna… Blir lite avundsjuk också på den där stolta tillhörigheten.

  Undrar vad en stålmannendräkt skulle vara i mitt fall. Och ditt? Och för alla tokurbana stadsbor?

  På Svensk Form för några år sen ställde en nyexad Konstfackselev ut fantastiskt fina kläder på tema modernt fast med dräktinfluenser. Supersnygga grejer vad jag minns. Och före dagens hajp. Men jag minns inte namnet – trots lite googlande. Kanske återkommer om saken. Hon som gjorde dem är illustratör också.

  Jo! Ha! Nu vet jag: IDA BJÖRS.

  Hejhej
  Malin

 3. Utmärkt kommentar och utmärkt förslag, tack så mycket! Ida är superduktig på typ allt, hon är en lysande konstnär också. Liksom illustratör. Bra koppling!

  Citatet från Nygårds Anna kommer att bli ett klassiskt Kurbitscitat, det känner jag på mig, tack för det också. Håller med dig, så skulle jag också vilja känna för en folkdräkt. Stålmannendräkt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *