Själfull betong från Marrakech

Klassiskt kakel från Marrakech; blomma. (Foto www.marrakechdesign.se)
Klassiskt kakel från Marrakech; blomma.(Foto www.marrakechdesign.se)

Kakelplattor kan väl ändå vara något av det finaste? Jag tycker det, och blev så glad när jag hittade Marrakech Design och deras  kakelplattor i betong, tillverkade i och fraktade från Marrakech förstås, vad annars? Cement, kiselsand, marmormjöl, färgpigment och vatten består plattorna av, vilket  är oerhört slitstarkt och tåligt.

Bakom företaget ligger paret Ovin, och de har vad det verkar, fina butiker både  i Göteborg och Malmö. Kaklet går också att beställa på nätet, se här. Tyvärr lämnar väl kanske Marrakech Designs hemsida en del att önska  för oss som inte kan besöka butikerna, men här går iallafall att få ut det väsentligaste i bildväg (om än i dålig kvalitet) och en hel del information.

Kaklet Harlekin från Marrakech Design. (Foto
Kaklet Harlekin från Marrakech Design. (Foto www.marrakechdesign.se)
Cementplattorna Fez från Marrakech Design
Cementplattorna Fez från Marrakech Design. (Foto www.marrakechdesign.se)

Plattorna görs främst  i storlek 20 x 20 centimeter och företaget säljer klassiska mönster och enfärgade kakelplattor.  Jag har svårt att utläsa hur manuellt plattorna görs, Marrakech Design har en fabrik i just Marrakech, där allt tillverkas. Dock kan jag inte låta bli att bli lite glad över företagets försäkran om att det är unikt och speciellt – men med det kommer också småfel som alltså formar uttrycket;

Betraktar man varje platta för sig kan dessa små brister ibland vara svåra att fördra men väl på plats i ett mönster är det just dessa imperfektioner som ger ytan som helhet dess själ …

Glaserat blåvitt kakel, 10 x 10 centimeter. (Foto
Glaserat blåvitt kakel, 10 x 10 centimeter.(Foto www.marrakechdesign.se)
Blåvitt kakel i betong från Marrakech Design
Blåvitt kakel i betong från Marrakech Design. (Foto www.marrakechdesign.se)

Stundtals tycker jag att vi är för strikt hållna till maskinell perfektionism; att få till oss föremåls själ kan bara vara av godo. Det gör oss bara påminda om att handens arbete faktiskt är en mänsklig färskvara som istället borde uppvärderas mer än den industriella produktionen. Bakom varje kreativ hand finns ett fantasifullt huvud, hallelujah!

Kaklet Fleur från Marrakech Design.
Kaklet Fleur från Marrakech Design. (Foto www.marrakechdesign.se)

2 comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *