Pris till Malin Vessby

Malin Vessby har mottagit KIP:s vandrande pinne. (Foto Mikael Håkansson)
Malin Vessby har mottagit KIF:s Vandrande pinne 2008. (Foto Mikael Håkansson)

Malin Vessby är en rasande duktig journalist som skriver om slöjd och keramik med stil, engagemang och skärpa. Hon skriver bland annat för Hemslöjden och DN, hennes mission är att upplysa och bilda massorna om konsthantverkets kvaliteter, värde och egenskaper. I varje nummer av Hemslöjden har hon briljanta åsikter om pågående utställningar som jag gärna rekommenderar.

Därför är det roligt att få höra att hon fått Sveriges Konsthantverkare och Industriformgivare, KIF:s Vandrande Pinne för 2008. Priset delas årligen ut till en person som gjort förtjänstfulla insatser för Sveriges konsthantverk, allt enligt KIF:s regler. Priset delas nu ut för 21:a gången och är utformat som en stafettpinne (bokstavligt, men kanske också bildligt, det beror på konsthantverkaren som får uppdraget att utforma utmärkelsen) – urval och motivering görs av förra årets pristagare. Förra årets vinnare, journalisten och författaren Petter Eklund har valt Malin med följande motivering:

Jag läser henne med intresse. Hon är engagerad, nyfiken, pendlar ledigt mellan utblickar och detaljer, en riktig glasnörd dessutom, sånt är härligt. Hon utreder, funderar och formar det till text som är ett slags samtal med läsare, utövare, intresserade och tvivlare. En engagerad, ibland bekymrad kritiker, och en av de bästa vi har i landet.

Malin  säger på KIF:s hemsida att hon började skriva efter att hon gått glas- och keramik på Konstfack blev så provocerad av att det aldrig skrevs om konsthantverk. Idag är Malin inte ensam om att skriva inom sitt gebit längre, men hon är som sagt en av de vassaste och intressantaste. Grattis Malin och fortsätt gärna med din mission!

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *