Gästblogg: Den bästa matthandlaren finns på nätet

Katastrof! Så här ser en typisk matthandlarannons ut.
Katastrof! Så här ser en typisk matthandlarannons ut.

Handknutna orientaliska mattor kan vara helt fantastiska. Vackra, men också otroligt slitstarka, och ibland nästan snyggare när de inhandlas begagnade. Matthandlare är också fantastiska. Men många gånger på ett sätt jag inte riktigt uppskattar. Ta till exempel marknadsföringskampanjerna i dagspressen. Varje dag kan man läsa att ”allt ska bort” och att butiker upphör. Idag läste jag en annons i Svd där de till och med satt ut ett sista datum för butiken och raden ”Efter 18 år i branschen upphör nu min butik p.g.a. rygg- och nackskada.” Låter trovärdigt, men är antagligen bara buffel och båg.

Precis som hos de turistinriktade matthandlarna i Turkiet. Miljön i dessa butiker är oftast fantastisk, med mattor överallt, tända ljus, kanske lite rökelse och någon rynkig gubbe, som hämtad från ett yogurtpaket, sittandes med en vattenpipa i ena hörnet. Men när äppelteet plockats fram, vet man att man kommer att serveras en massa snack om evig vänskap, att handla en matta är att köpa en vän för livet, och att det kommer bli väldigt svårt att ta sig därifrån utan att ha gjort ”sitt livs affär”.

Bröllopsmattan - en liten luggsliten sak. Inköpt i Turkiet.
Bröllopsmattan - en liten luggsliten sak. Inköpt i Turkiet.

När jag var i Turkiet för snart tio år sedan var jag inne hos tre matthandlare, undvek ett hundratal och hade en mycket märklig tjugo minuter lång konversation med en ung matthandlare på gatan (som efter att ha insett att jag var ”unfuckable”, berättade att han lurade turister varje dag, samt hade för mål att bygga sig ett eget harem med minst tjugo västerländska kvinnor, gärna finskor).

Vid varje matthandlarbesök var det minst en i sällskapet som gjorde affär. Jag föll till föga i en lite udda butik där jag till slut köpt en liten matta för blott 400 spänn. En bröllopsmatta, tillverkad av bruden inför sitt bröllop, berättade handlaren. När jag kom hem upptäckte jag att det där bröllopet nog aldrig blev av. Mattan var nämligen inte färdigknuten och trådar lossnade snabbt.

Sedan dess har jag varit skeptisk och hellre valt syntetmattor från Ikea än överprisatt handknutet. Men så upptäckte jag Carpetvista.se, matthandlaren på nätet, och föll pladask. Här kan man välja och vraka mellan tusentals mattor. Alla fotograferade och möjliga att studera i detalj. Dessutom finns det videofilmer där en mattkännare berättar om olika typer av mattor.

Länge funderade vi på denna Lori-matta, men till slut valde vi den här >>
En enfärgad 2,5 centimeter tjock Gabbeh-matta som vi tyckte passade bättre in i vårt vardagsrum. På lördagen lade vi beställningen och på tisdagen levererade UPS mattan. Dagen efter fick vi ett mejl där Carpetvista undrade om vi var nöjda med mattan. Visst! Grym matta, grym webbutik och inte ett enda besök i mattaffär.

Carpetvista – jag lovar dig evig vänskap…

Gabbehmattan. Så här ser den ut. Vår dotter Vanna vill gärna vara med som referensobjekt.
Gabbehmattan. Så här ser den ut. Vår dotter Vanna vill gärna vara med som referensobjekt.

/Denna vecka gästbloggar Anders på Kurbits. Han skriver till vardags på Bakelit och Bagisbloggen.

1 comment

  1. Ha, vad kul! Skulle precis skriva ett litet inlägg om Kurbits bland bloggtipsen och såg då att Frida blivit nominerad till färgstarkaste kvinnan. Underbart, tycker jag! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *