Twist är Årets Möbel

Anna von Schewen har gjort Årets Möbel 2009, stolen Twist. (Foto Kristian Pohl)
Anna von Schewen har gjort Årets Möbel 2009, stolen Twist. (Foto Kristian Pohl)

Jag håller helt med Husmusen när hon konstaterar att det ska vara en stol i år – på den fronten sitter det verkligen inte fast! Nytänkandet bland stolar och pallar är enormt. Därför är det inte heller helt underligt att Sköna Hem för en tid sedan utsåg Årets Möbel 2009 till att vara just en stol. Inte vilken som helst heller, Anna von Schewens stol Twist är ett utmärkt val. Enkel, stilren med det där lilla extra, jag är mycket förtjust. Anna von Schewens stol är producerad av Gärsnäs och de gör ju bara snygga och bra grejor. Jag gillar att den klassiska stilen bevaras men vrids till att bli samtida:

– Jag ville göra en väldigt enkel stol med ett eget uttryck. Raka trästycken, men ändå med elegans, säger pristagaren till Sköna Hem.

Och juryn motiverar sitt val bland annat med följande rader; ”Hennes innovativa lösning låter stolsben och ryggstolpe mötas på ettnytt och självständigt vis – till gläjde för alla ryggar. Med säker skärpa i form och proportion förenas här Gärsnäs klassiska formspråk med nutidens uttryck. En liten stol med stor twist!” Läs mer om den begåvade pristagaren på Sköna Hems hemsida.

Sköna Hem har delat ut priset Årets Möbel sedan 1993, ära och lite pengar ingår i utmärkelsen. Jag är nöjd med årets val, nästan lika nöjd som med 2006 års pristagare, då Peter Andersson fick priset för stolen Tilt.

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *