Kenyansk-amerikanska katalysatorn Suno

Vackra kläder från Kenya/New York!
Kläder från New York och Kenya är företaget Sunos idé.

Möt det amerikansk-kenyanska klädföretaget Suno! Grundat 2008 av Max Osterweis, en 34-årig filmskapare från San Franscisco som efter många resor till Kenya och samlande av textilier från landet skapat en ekonomisk och social succé. Trots ett överflöd av naturtillgångar, begåvning och god vilja i landet såg Max Osterweis ett problem för utländska företag att ta sig igenom Kenyas inre politiska stridigheter för att kunna investera. Därför startade han Suno  – som en katalysator för förändring.

Det låter som stora ord, men hör här: Sunos kollektion ritas i New York av amerikanska mönsterformgivare, med utgångspunkt i Max Osterweis samling tyger. Dessa skisser skeppas sedan till Kenya där tygerna används, vävs upp eller görs av liknande existerande tyger. Kollektionen görs lokalt i redan befintliga work shops – understödda och utökade av Suno för drägliga arbetsförhållanden. Max Osterweis har själv en kenyansk mamma (som heter Suno) och har bitvis bott i landet. Form och design i New York, själva utförandet i Kenya. Denna första kollektion består av 1000 plagg, numrerade och individuellt gjorda av nytillverkad och återvunnen textil. Det, mina vänner, tycker jag verkar riktigt schysst. Läs mer om vad New York post skriver om Suno här…  och säg om jag har rätt!

Vackra kläder från Kenya/New York!
Vackra kläder från Kenya och New York, stiligt samarbete, eller hur?

1 comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *