Föredömlig anundsjösöm

Jag har lite svårt att släppa ämnet materialsats, och vill därför visa på ett föredömligt gott exempel. Materialsatsen ”stickad barnhjälm” ser ut så här på min flicka och det är hennes mormor som gjort den från sats till färdig mössa. Är den inte fantastisk så säg? Hon är duktig hon, mormor.
Vanna i anundsjömössa, en materialsats att bita i.

Glad Vanna i anundsjömössa.

Det är återigen Katarina Brieditis som formgivit materialsatsen, denna gång i samarbete med hemslöjdskonsulenten i Ångermanland. Anundsjösömmen är Ångermanlands landskapssöm, i original broderad med rött garn på vit botten. Sömmen skapades i slutet av 1800-talet av Brita-Kajsa Karlsdotter, som broderade stygnen på lakansväv. Hon signerade inte gärna sina broderier, men märkte dem istället med bokstäverna ÄRTHG – äran tillhör gud.

För ett par år sedan kom Katarina Brieditis på den geniala idén att färgsätta stygnen och lägga till lite andra färg- och formelement, och vips, den här mössan, ett babylakan, löpare och vantar kom till. En dag ska jag alltså ta mig an babylakanet, får se om jag minns vad min gamla slöjdfröken lärde mig – anundsjösömmen är nämligen min landskapssöm…

2 comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *