Min materialsats och jag

Mossa, broderad och knuten rya på vävd botten, 100% ullgarn. Foto Bo Arrhed. Mer info www.hemslojden.orgDet är något visst med materialsatser. Det ligger en lockelse i att liksom köpa hela rasket i en påse att göra fint av. Allt som är i påsen ska fram och användas och vips, blir det som på bilden. Nu stämmer det kanske inte alltid, och dessvärre har de där påsarna en tendens att bli liggande. Jag arbetar långsamt med min ryamatta exempelvis. Materialsatsen Mossa kommer på sikt att förvandlas till en urtjusig golvkudde eller matta till barnrummet, jag är övertygad. Mossa är 60 x 80 cm, knuten rya på vävd botten med broderier, formgivare är Katarina Brieditis, i samarbete med länshemslöjdskonsulenten i Sörmlands län. Mönstret är inspirerat av ett bokkläde från Vingåker och konstruerat så att det går att sätta ihop dem – till dyna, kudde, bänkdyna, matta, fäll. Fiffigt va? Den finns också i en rosa mindre variant.

Jag har inte kommit till själva knytandet ännu, broderar med stora stygn hittills, men endera dagen så. Det är verkligen roligt när jag håller på. Min självinsikt säger mig dock att den där materialsatsen med ett babylakan som ska broderas med anundsjösöm, ja, det får nog vänta ett tag…det kommer också att bli fint. Jadå.

6 comments

 1. Jag skulle så gärna vilja ha den rosa kudden i samma serie, fast jag har sedan länge insett att tid saknas. Jag skulle aldrig få den klar, så jag hoppas på att Svensk Slöjd kanske utvecklar idén till att även bli en färdig produkt som man kan köpa. Om inte du har lust att knyta en åt mig förståss ;)?
  (Jag är här och kikar titt som tätt, – me like!)

 2. Haha,jag är rädd att Svensk Slöjd säkert hinner ta fram färdiga rosa kuddar innan jag ens hunnit knyta din första ryaknut…men visst är den fin i rosa också?

  Att det ska vara så trixigt att få saker och ting färdiga…

 3. Hej Frida!

  Jag letar och letar efter en beskrivning hur man gör ryaknutar.
  I syslöjden på 60-talet knöt vi ryakuddar och det var inte alls svårt,
  men nu minns jag inte hur man gjorde knutarna. (Åldern sätter in…) Dubbelt ullgarn hade vi i alla fall, och en grov synål. Vill inte köpa en hel materialsats, utan vill göra mitt eget mönster.

  Har du några tips på hur jag hittar ryaknuten? Har sökt på internet, men inget.

  Hälsningar från E Anna!

 4. Hej E Anna!

  Vilken bra fråga – och vilket svårt svar jag ska ge dig!

  Det är knepigt att få fram information, jag håller med dig. Jag har kollat lite i böcker jag har här hemma, men utan tydliga beskrivningar att hitta. Det finns en beskrivning i materialsatsen Mossa, den jag håller på med här ovan. Men eftersom jag inte kommit till knytandet ännu måste jag tyvärr säga att det inte är helt enkelt att tyda instruktionerna… ”knyt över två varptrådar, alltid med två trådar på ryanålen. Knyt på fri hand och forma öglans längd med vänster pekfinger.” Ja,det är ungefär vad det står. Jag kommer nog att fråga mina arbetskamrater om hjälp när jag återvänder till jobbet i höst är jag rädd.

  Men du! Jag har två andra tips: 1)Kolla in boken Nock, ragg, rya : det glänser om ullen. Där kankse du hittar en beskrivande teckning. Den är utgiven av Hemslöjd Västra Götaland, 2001.

  2) Om du bor eller är på besök i Stockholm: Svensk Hemslöjd (Sveavägen 44,www.svenskhemslojd.com) och Birgitta Bengtsson Björk. Hon har tillsammans med Uuve Snidare tagit fram materialsatser i rya för Svensk Hemslöjd och hon arbetar ofta i butiken. Hon och Uuve har tidigare haft kurser apropå deras egna materialsatser, och jag har varit på en av dem – superbra! Kanske har de kurserna fortfarande (prova-på-kvällar mera som kostade en fikaslant typ) – eller så är hon så snäll att hon visar dig på plats. Hon är oerhört rar och en mycket begåvad formgivare, passa på att titta på hennes produkter i butiken!

  Jadu, lycka till i jakten på den perfekta ryaknuten!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *