Vilka är dina 31 plagg?

För ett par veckor sedan gjorde jag ett inlägg bland annat om boken Remake från Stockholms Stadsmission, och deras samarbete med Åhléns om att lämna in gamla jeans för återbruk, se inlägget här. I samma veva hittade jag den här undersökningen som Stockholms Stadsmission låtit göra under hösten, och även om de presenterade den för dryga månaden sedan kan jag inte låta bli att återkomma till den nu – känner ni igen er i det här?

Totalt finns 220 miljoner plagg i vårt land som inte använts en enda gång de senaste tolv månanderna. Det betyder att det är 31 plagg per genomsnittlig svensks garderob som inte kommer till användning. Kvinnor har enligt undersökningen som är gjord av företaget United Minds 46 procent fler oanvända klädesplagg än män. Och varför har vi det då så? Jo, latheten är enligt undersökningens slutsatser det som gör att vi inte lämnar in kläderna second hand.

För – inte mindre än 84 procent av befolkningen känner till var deras närmaste klädinsamling finns. Nu nämner man också en psykologisk anledning till detta – att vi kanske går omkring med en övertro om att vi faktiskt använder eller har behov av mer kläder än vi egentligen gör. Men ändå gott folk! Vilka är era 31 plagg? Och vad kan ni göra åt det?

Stockholms Stadsmissions kampanj You'll never wear that again - stöds av en rad kändisar, och nära 4000 personer har laddat ner appen. Får det bort lite av alla extrakläder som ligger hemma hos folk? Återstår att se. (Foto Stockholms Stadsmission)

Stockholms Stadsmissions kampanj You’ll never wear that again – stöds av en rad kändisar, och nära 4000 personer har laddat ner appen. Får det bort lite av alla extrakläder som ligger hemma hos folk? Återstår att se. (Foto Stockholms Stadsmission)

Stockholms Stadsmission har löst det med en app – You’ll never wear that again. Appen sorterar användarnas bilder på Facebook så att man kan välja ut de kläder man har kvar men aldrig kommer att använda igen.

Det är såklart en galen grej att göra, men allvarligt, visst är sifforrna och undersökningen alarmerande, app och Facebookjippo eller ej? Det kommer att behövas en rejäl mental make over för att styra om det här framöver. Jag är den första att erkänna att jag lätt kan identifiera 31 plagg i min garderob som jag aldrig kommer att använda igen. Enligt undersökningen lär jag ha fyra par skor, tre jackor, elva tröjor och ytterligare en rad andra plagg. Åtminstone. Återstår nu bara att göra något åt det.

Vill du läsa mer om undersökningen hittar du den här. Och är du sugen på appen? Kolla in den här.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...